Şeful diplomaţiei americane a fost concediat printr-un anunţ pe Twitter. Absent de pe reţeaua de socializare, Rex Tillerson a aflat de la consilierii lui că a rămas fără post. Deşi mandatul acestuia se va încheia pe 31 martie, preşedintele Donald Trump i-a anunţat deja înlocuitorul: Mike Pompeo, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii. Iar în fruntea CIA va veni o femeie: o premieră în istoria agenţiei.
Rex Tillerson a rezistat 14 luni în funcţia de secretar de stat. Mai mult decât se aşteptau unii, având în vedere că preşedintele l-ar fi vrut înlocuit încă din toamna trecută. Din discursul de rămas bun al lui Rex Tillerson au lipsit obişnuitele mulţumiri şi laude aduse administraţiei. A fost prezent, în schimb, un semnal de alarmă legat de Rusia.
Rex Tillerson: Sunt încă multe de făcut pentru a răspunde acţiunilor şi comportamentului îngrijorător al guvernului rus. Dacă Rusia continuă pe acelaşi drum este posibil să fie şi mai izolaţi, iar această situaţie nu e în interesul nimănui.
Rex Tillerson a împărtăşit rareori punctele de vedere ale preşedintelui SUA. Coreea de Nord, Arabia Saudită şi Acordul de Mediu de la Paris sunt alte subiecte asupra cărora cei doi nu s-au înţeles.
Donald Trump: Dacă ne gândim la acordul cu Iranul, eu cred că e oribil. Bănuiesc că el (Tillerson, n.red.) credea că e în regulă. Eu am vrut să-l rup sau să fac altceva, iar el avea altă părere.
Lucrurile au mers atât de departe, încât au existat zvonuri că secretarul de Stat l-ar fi numit "nătărău" pe şeful statului.
Donald Trump: Sunt ştiri false, e o poveste falsă. Vă mulţumesc, e o poveste inventată de NBC. Am încredere deplină în Rex!
Rex Tillerson: Nu voi comenta mărunţişuri de acest gen, care nu fac nimic altceva decât să învrăjbească oamenii.
Rex Tillerson este al 21-lea oficial care părăseşte administraţia Trump. Acum, la conducerea diplomaţiei americane va veni şeful CIA, Mike Pompeo.
Donald Trump: Mike Pompeo va fi un secretar de stat minunat, am încredere deplină în el. Lucrez cu Mike Pompeo de ceva vreme, are o energie extraordinară, o inteligenţă extraordinară, suntem mereu pe aceeaşi lungime de undă.
După mutarea lui Mike Pompeo, Gina Haspel va deveni prima femeie din istorie care va conduce Agenţia Centrală de Informaţii. De numele ei se leagă, însă multe controverse, fiindcă a fost responsabilă pentru acţiuni clandestine în închisori secrete. Este acuzată că a folosit simularea înecului ca tehnică de interogatoriu şi e bănuită că a ordonat distrugerea unor dovezi care indicau torturarea prizonierilor.