Moscova foloseşte presiuni politice pentru a-şi impune agenda în Europa. Iar România, ca parte a continentului, nu scapă de această propagandă. Este ceea ce spune un asistent al secretarului-adjunct de la Departamentul de Stat american, aflat în vizită la Bucureşti.
„Vedem că Rusia e foarte activă în Europa, în încercarea de a-şi impune agenda prin orice mijloace, inclusiv prin dezinformare, prin propagandă, prin intimidarea jurnaliştilor, în unele cazuri. Foloseşte presiunile economice şi presiunile politice. În unele ţări, am văzut eforturi de finanţare a unor partide politice, unele destul de cunoscute. Folosesc diverse metode şi se aplică oricărei ţări din Europa unde găsesc o oportunitate. Deci, cred că asta include şi România”, a declarat Kathleen Kavalec, asistent al secretarului-adjunct pentru Rusia în Departamentul de Stat al SUA.
Pe de altă parte, diplomatul american a subliniat că se încearcă menținerea unui dialog cu Rusia:
„Nu ştiu dacă putem vorbi de un nou Război Rece. Acum, e o relaţie dificilă şi complicată, mai ales după anexarea Crimeei de către Rusia şi urmare a agresiunii Rusiei în estul Ucrainei. Totuşi, încercăm să menţinem un dialog cu Rusia. Dar suntem foarte oneşti în ceea ce priveşte neînţelegerile şi foarte clari în legătură cu cerinţele noastre pentru a reveni la o relaţie normală cu Rusia. În acelaşi timp, menţinem dialogul cu Rusia în domenii-cheie privind securitatea naţională. Inclusiv pe Ucraina, unde încercăm să mergem mai departe cu acordul de la Minsk, dar şi pe Siria. Am colaborat pentru acordul cu Iranul şi încă păstrăm cooperarea în domenii precum explorarea spaţiului. NASA continuă să colaboreze cu ruşii”, a spus Kalthleen Kavalec.
Citiți și:
Cum funcționează propaganda inspirată de ideologul lui Putin
Propaganda Rusiei îngrijorează NATO
INTERVIU. Cât e de mare pericolul rusesc în Europa?