Primul atac direct al Statelor Unite asupra Siriei de la începutul războiului civil din această ţară s-a produs în această dimineaţă. 59 de rachete de croazieră Tomahawk au lovit aerodromul de unde ar fi decolat avioanele care au comis atacul cu arme chimice de marţi. Operaţiunea americanilor a fost cumva anticipată de Donald Trump - ieri, liderul de la Casa Albă spunea că Statele Unite vor răspunde pe măsură. Rachetele au fost lansate de pe două distrugătoare americane din Marea Mediterană. Siria a condamnat acţiunea pe care o consideră „agresiune americană” împotriva sa. La fel a calificat-o şi Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt.
Prima rachetă Tomahawk a fost lansată de americani la 04:40, ora României. Experţii militari spun că proiectilul a trecut prin spaţiul aerian al Libanului, pentru a-şi atinge ţinta - baza militară siriană de unde se presupune că a fost declanşat atacul chimic de marţi. Imediat, racheta a fost urmată de alte 58, care au distrus avioane, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant
„Am ordonat un atac militar asupra aeroportului de unde a fost lansat atacul chimic. Este interesul vital de securitate naţională a Statelor Unite de a preveni şi descuraja folosirea armelor chimice”, a declarat președintele Donald Trump.
Rachetele au fost lansate de pe două distrugătoare aflate în Marea Mediterana - USS Ross şi USS Porter, care au vizitat în trecut, de mai multe ori, şi Portul Constanţa.
Citiți și: USS Porter, uriașa mașinărie americană de război condusă de o femeie
Este primul atac american îndreptat împotriva trupelor guvernamentale ale Siriei, de la începutul războiului civil din această ţară. Reprezintă, totodată, o schimbare extrem de rapidă de atitudine a administraţiei Trump faţă de regimul Assad, pe care-l vedea iniţial ca un ajutor în războiul împotriva grupării Stat Islamic. Atacul chimic de la începutul săptămânii a provocat, însă, această schimbare.
„Assad a stins vieţile unor oameni fără apărare, bărbaţi, femei şi copii. A fost o moarte lentă şi brutală pentru mulţi”, a spus președintele Trump.
„Siria, regimul sirian sub conducerea lui Bashar al-Assad sunt responsabile pentru acest atac. Rolul lui Assad pe viitor este în mod clar incert, prin acţiunile pe care le-a făcut”, a declarat și Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA.
Implicată în războiul din Siria de partea lui Bashar al-Assad, Rusia a fost înştiinţată în prealabil de atacul american. Moscova i-a avertizat, însă, pe oficialii de la Washington de riscul acţiunii lor.
„Rusia a fost notificată că se pregăteşte o operaţiune de război în Siria. Toate consecinţele vor fi suportate de cei care au declanşat acest atac”,
a declarat reprezentantul Rusiei la Naţiunile Unite.
Asta în timp ce un oficial din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a catalogat acţiunile americane drept nesăbuite şi iresponsabile.
O reacţie a venit şi de la secretarul american de Stat, care pune la îndoială dorinţa Rusiei de rezolvare a crizei siriene.
„Fie Rusia a fost complice, fie a fost pur şi simplu incompetentă”, susţine Rex Tillerson referindu-se la atacul chimic.
Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian vine la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.
Analiştii militari spun că bombardamentul împotriva Siriei este un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul arată că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare.