Statul american Georgia a făcut 3 comunicări într-o zi privind rezultatul numărării voturilor de la alegerile prezidențiale din SUA. Întâi a anunțat că Joe Biden, candidatul democrat, a câștigat, apoi a retras acest anunț, iar după câteva ore a comunicat din nou victoria lui Biden.
Biden a câștigat la o diferență de doar 12.670 voturi în Georgia, adică 0,26% din cele aproape 5 milioane de voturi numărate în acest stat, potrivit certificării oficiale. Cei 16 electori în Colegiul Electoral naţional din Statele Unite îi revin astfel candidatului democrat.
„Ca secretar de stat, cred că cifrele sunt corecte. Cifrele reflectă verdictul poporului, nu o decizie a cancelariei secretarului de stat sau a instanţelor sau a uneia din echipele electorale”, a spus secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger.
Certificarea rezultatelor alegerilor este de obicei o formalitate, dar procesul a devenit cel mai nou câmp de luptă în încercarea președintelui în exercițiu Donald Trump de a se agăța de putere. Echipa sa de campanie încearcă să blocheze sau să întârzie certificarea în statele cheie, în speranța că va răsturna victoria lui Biden prin Colegiul Electoral, relatează CNN.
Acest lucru devin practic imposibil în cazul în care statele-cheie își certifică rezultatele prezidențiale înainte de 8 decembrie, care este cunoscut ca termen limită în conformitate cu legea federală. Acum, după ce Georgia și-a certificat rezultatele, Congresul este obligat să le respecte.
Raffensberger s-a opus eforturilor făcute de Trump și de aliații săi republicani de a submina procesul de numărare a voturilor în stat și a apărat cu fermitate integritatea cursei prezidențiale din Georgia.
Acum, după ce rezultatele sunt certificate, Trump are dreptul să ceară o renumărare a voturilor din Georgia, din cauza marjei înguste. Termenul limită este marți după-amiază.
Guvernatorul republican al Georgiei, Brian Kemp, trebuie să semneze până sâmbătă documentele care atribuie oficial cei 16 electori lui Georgiei Biden, conform legii statului. Kemp este așteptat să anunțe vineri după-amiază în cadrul unei conferințe de presă că a certificat voturile electorale pentru Biden, potrivit unor surse citate de CNN.
Înainte de audit, Kemp l-a îndemnat pe Raffensberger să „analizeze cu seriozitate orice acuzație de nereguli la vot”. Aceasta, în condițiile în care Trump și echipa sa au lansat acuzații nefondate privind nereguli masive și fraude în Georgia.
Trump l-a menționat pe guvernator în cel puțin șase tweet-uri din ziua, încurajându-l pe Kemp să „devină dur” și să facă statul să „devină republican”, chiar dacă alegătorii din Georgia l-au susținut pe Biden, candidatul democrat. De asemenea, el l-a încurajat pe Kemp să „preia conducerea” după ce a devenit clar că auditul nu a descoperit nereguli pe scară largă.
Dar, în tweeturile sale, Trump l-a și atacat pe Kemp, învinuindu-l pentru un acord legal la care statul a ajuns la începutul acestui an cu democrații cu privire la buletinele de vot prin corespondență. Biroul lui Raffensberger a declarat că Trump caracterizează greșit acordul, cunoscut sub numele de decret de consimțământ, despre care a pretins în mod fals că prevede mai puține verificări pentru aceste buletine de vot.
Donald Trump a reacționat pe Twitter după certificarea rezultatului din Georgia.
„Guvernatorul Georgiei și secretarul de stat refuză să ne lase să analizăm semnăturile care ar expune sute de mii de buletine de vot ilegale și ne-ar da Partidului Republican și mie, o MARE VICTORIE. De ce nu o fac și de ce sunt atât de grăbiți să certifice un rezultat fără sens?”, a scris el.
Editor : Liviu Cojan