Partidul Republican din Pennsylvania s-a adresat vineri Curții Supreme a Statelor Unite cerându-i să le ordone autorităților electorale din Pennsylvania să separe voturile prin corespondență care au sosit după data alegerilor, 3 noiembrie, de celelalte voturi care au venit prin poștă înainte de încheierea scrutinului.
Este a doua petiție pe care Curtea Supremă a Statelor Unite o primește pe această temă. Joi, echipa de campanie a lui Donald Trump a anunțat că se va adresa Curții Supreme pentru a interveni în acest caz.
„Se întâmplă lucruri rele în Pennsylvania. Democrații fac manevre pentru a dilua votul republicanilor. Președintele Trump și echipa sa luptă pentru a pune capăt acestei practici”, a declarat Justin Clark, directorul ajunct de campanie al lui Donald Trump.
Curtea Supremă din statul Pennsylvania a decis că voturile prin poștă trimise înainte de ziua alegerilor pot fi introduse la numărare, dacă sosesc cu maximum trei zile întâziere la destinație.
Secretarul de stat din Pennsylvania a ordonat deja ca toate voturile care au venit începând de miercuri, 4 noiembrie, până vineri, 6 noiembrie, să fie separate de cele care au sosit în ziua alegerilor. Plângerea Partidului Republican adresată Curții Supreme a SUA are ca scop să obțină o astfel de decizie și din partea instanței supreme federale.
„Date fiind rezultatele alegerilor generale din 3 noiembrie 2020, votul din Pennsylvania ar putea determina cine este viitorul președinte al Statelor Unite și în prezent este neclar dacă toate cele 67 de birouri electorale separă voturile care au venit târziu”, se arată în petiția Partidului Republican din Pennsylvania.
În Pennsylvania 3,1 milioane de alegători și-au trimis votul prin corespondență, iar autoritățile judiciare din acest stat au decis că voturile prin corespondență pot fi numărate până vineri, dacă plicul are data poștei anterioară zilei de 3 noiembrie.
Curtea Supremă a Statelor Unite - unde Donald Trump tocmai a reușit să numească un al treilea judecător pe timpul mandatului său - are o componență net în favoarea conservatorilor, șase dintre cei nouă judecători fiind numiți de administrații republicane.
În două rânduri, Curtea Supremă a Statelor Unite a respins solicitarea de a se pronunța într-un astfel de caz, deși unii judecători au spus că n-ar trebui ca puterea judecătorească a statului (curtea supremă din Pennsylvania) să treacă peste peste puterea legislativă a statului Pennsylvania, care a stabilit că ziua alegerilor este data-limită până la care se pot primi voturi prin corespondență care să fie introduse la numărare.
Editor : Luana Pavaluca