ALEGERI SUA 2016: Jurnalist american, despre o campanie imposibil de prezis: „De fiecare dată când am încercat să facem o prognoză, am avut probleme”

Data publicării:
Jim Malone VOA twitter-1

Ce părere aveţi despre rezultatele de „Super-Marţi”? Vreo surpriză, în ceea ce vă priveşte?

Nu chiar. Trump şi Clinton s-au descurcat foarte bine, după cum au indicat şi sondajele. Dacă sunteţi în căutarea unei modalităţi de a-l opri pe Donald Trump, cred că sunt câteva raze de lumină în rezultate din state precum Texas sau Oaklahoma şi Alaska, unde Ted Cruz a reuşit să câştige. Aceste rezultate ar putea să le dea o brumă de speranţă celor care speră să-l oprească pe Trump. Dar e o problemă: au doar aproximativ două săptămâni la dispoziţie pentru ca baza partidului Republican să-l oprească pe Donald Trump. După acest moment, alegerile primare vor fi pe modelul „câştigătorul ia totul” şi Trump ar putea merge în linie dreaptă spre nominalizare.

Să ne oprim o secundă şi să încercăm - măcar să încercăm - să înţelegem sistemul electoral american. Explicaţi-ne nouă, ne-americanilor, de ce „Super-Marţea” şi victoriile de „Super-Marţi” sunt considerate a fi atât de importante.

Super-Marţea” e cea mai mare zi din calendarul pentru alegerile primare. În mod tradiţional, „Super-Marţea” a fost un fel de alegere primară la nivel naţional.

Vedem că Hillary Clinton are aproape jumătate din delegaţii necesari pentru a primi învestitura partidului. Mai e vreo cale pentru ca Bernie Sanders să mai aibă vreo şansă în această cursă? Ştiu că a spus că nu se va retrage, dar, realist vorbind, mai are vreo şansă?

Dacă e să mă uit în acest moment la cele două competiţii, sunt mai sigur pe mine când spun că Hillary Clinton e de departe favorita pentru nominalizarea democrată, mai mult decât ar fi Trump pentru republicani.

Până acum, această campanie a dat semne că va fi una care va rămâne în istorie, din cele mai nepotrivite motive. Cum o vedeţi evoluând de acum şi până în noiembrie?

Aveam de gând să îmi scot globul de cristal, dar l-am returnat la fabrică, pentru că era stricat. Anul acesta, de fiecare dată când am încercat să facem o prognoză, am avut probleme. Aşa că mă bucur de această cursă, vreau să o urmăresc zi de zi, săptămână cu săptămână. Previziunile s-au dovedit a fi greşite de atâtea ori... Cine ar fi crezut, acum patru luni, că Donald Trump va fi atât de în faţă în competiţia pentru nominalizarea republicană? Iar democraţii spun că, pentru ei, e grozav, pentru că nu are nicio şansă să câştige în noiembrie. Ei bine, am văzut opinia politică majoritară contrazisă de atâtea ori anul acesta, încât nu aş vrea să pariez pe nimic în acest moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
VIDEO Rusia și China se bat în avioane invizibile. Ținta: Supremația avionului F-35 de 100.000.000$
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
elon musk foto profimedia
De ce s-a enervat Elon Musk pe un oficial al NATO. „Tipii ca el cred că 1984 este un manual de instrucţiuni”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...