Americanii au comemorat 75 de ani de la atacul japonez de la Pearl Harbor, unul dintre momentele de cotitură ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Ceremonii au fost atât în Hawaii, cât şi în alte locuri din ţară, în prezenţa unor veterani. Atacul de la Pearl Harbor, ce a făcut peste 2400 de victime, a determinat intrarea Statelor Unite în conflictul mondial de partea aliaţilor, ceea ce a pecetluit soarta Japoniei imperiale şi Germaniei naziste.
În Hawaii, comemorările au avut loc în apropiere de memorialul USS Arizona, navă scufundată cu aproape tot echipajul de bombele lansate de avioanele japoneze. 1177 de oameni au murit într-unul dintre cele mai tragice momente ale atacului de la Pearl Harbor. Unul dintre marinarii supravieţuitori, acum în vârstă de 94 de ani, a fost în prezent la ceremonie, ca să aducă un omagiu foştilor săi camarazi.
În capitala Washington, ceremoniile de comemorare au avut loc memorialul dedicat soldaţilor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost prezenţi vicepreşedintele ales, Mike Pence, senatorul John McCain, veteran al războiului din Vietnam şi numeroşi soldaţi care au luat în cel de-al Doilea Război Mondial. Atacul de la Pearl Harbor era menit să distrugă Flota de război americană şi să ţină Statele Unite în afara războiului, dar efectul a fost exact invers.
„La 7 decembrie 1941, o dată de va dăinui din cauza infamiei sale, Statele Unite ale Americii au fost atacate prin surprindere şi cu intenţie de către forţele aeriene şi navale ale Imperiului Japoniei”, declarat Franklin Delano Roosevelt pe 8 decembrie 1941.
Statele Unite au fost forţate să intre în Al Doilea Război Mondial. Astfel, toată puterea industriei şi armatei americane au trecut de partea Aliaţilor. Tancurile, avioane, navele şi armele produse în Statele Unite au contribuit decisiv la înfrângerea Germaniei şi Japoniei.