SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Data publicării:
blinken in china
Foto: Antony Blinken, secretarul de stat al SUA și Wang Yi ministrul de Externe al Chinei / Sursa foto: Profimedia Images

China susține că lucrează pentru a aduna sprijin din partea țărilor în curs de dezvoltare în spatele unui plan de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Dar, Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate cu privire la sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei, informează DW.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și-a exprimat vineri îngrijorarea puternică privind sprijinul Chinei pentru industria de apărare a Rusiei și a pus sub semnul întrebării sinceritatea Beijingului care susține că vrea pace în Ucraina.

El s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

Când Beijingul spune că, pe de o parte, vrea pacea, vrea să vadă sfârşitul conflictului, dar, pe de altă parte, permite companiilor sale să întreprindă acţiuni care îl ajută de fapt pe Putin să continue agresiunea, este o socoteală care nu iese la calcul”, a spus Blinken la o întâlnire cu presa.

Deși Beijingul a declarat că nu a furnizat Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina, Blinken a spus că, totuși, China a furnizat aproximativ 70% din mașinile-unelte și 90% din microelectronica de care Moscova are nevoie pentru producția militară, inclusiv rachete și vehicule blindate.

Diplomatul american a spus că China alimentează „mașina de război” a președintelui rus Vladimir Putin.

Mesajul Chinei pentru SUA: Ar trebui să înceteze să „defăimeze”

Wang i-a spus lui Blinken că poziția Beijingului cu privire la războiul din Ucraina a subliniat întotdeauna necesitatea păcii prin dialog, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al Chinei.

Statele Unite ar trebui să înceteze să defăimeze și să planteze dovezi împotriva Chinei, să impună sancțiuni fără discernământ și să folosească acest (conflict) pentru a crea și încuraja confruntări între diferite tabere”, a spus el, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Chinei.

Vineri, China și Brazilia au reunit țările în curs de dezvoltare în spatele planului de pace al Ucrainei. Wang și consilierul brazilian pentru politică externă Celso Amorim au prezidat o întâlnire a 17 țări.

„Rusia și Ucraina sunt state vecine care nu pot fi îndepărtate, iar prietenia este singura opțiune realistă”, a spus Wang, adăugând că comunitatea internațională ar trebui să susțină o conferință internațională de pace care să implice atât Rusia, cât și Ucraina.

Wang a spus că s-a discutat, de asemenea, despre necesitatea de a preveni escaladarea, de a evita utilizarea armelor de distrugere în masă și de a preveni atacurile asupra centralelor nucleare.

China și Brazilia, menționate în „planul de victorie” al lui Zelenski

Anterior, într-un discurs ONU, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat China și Brazilia pentru promovarea negocierilor pentru a pune capăt războiului, spunând că forțarea Kievului să accepte un acord de pace este asemănătoare cu colonialismul.

Propunerea de „alternative, planuri de așezare fără inimă, așa-zise seturi de principii” ar oferi Moscovei spațiul politic pentru a continua războiul, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Economia Rusiei începe să șchiopăteze după un sprint surprinzător, în ciuda sancțiunilor internaționale
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Al Pacino și-a ajutat iubita cu 54 de ani mai tânără să sufle în lumânările de pe tort. Imagini inedite de la...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Matt LeBlanc, fotografiat în LA, după ce s-a spus că foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru el. Cum...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...