Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat vineri că Franţa greşeşte, dacă crede că lumea a devenit mai periculoasă după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qasem Soleimani într-un raid întreprins în Irak, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Mike Pompeo a făcut aceste declarații solicitat de postul CNN să comenteze o afirmație a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, care a spus la postul RTL că ne regăsim astăzi „într-o lume mai periculoasă” din cauza riscurilor de escaladare militară în Orientul Mijlociu.
„Francezii pur şi simplu greşesc la acest punct”, a răspuns secretarul american de stat. „Lumea este mult mai sigură astăzi. Şi pot să vă asigur că americanii din regiune sunt mai în siguranţă astăzi după moartea lui Qassem Soleimani”, a punctat Mike Pompeo.
El a scris ulterior pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian. „Lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună cu partenerii noştri europeni. Hotărârea noastră de a ne proteja popoarele şi interesele este de neclintit”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.
La rândul său, ministrul Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice răspuns după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la „o gravă criză a proliferării nucleare”.
„Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regională”, a declarat MAE francez într-un comunicat.
La rândul său, preşedintele Emmanuel Macron, s-a consultat cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak şi a îndemnat Statele Unite şi Iranul să dea dovadă de reţinere. Emmanuel Macron va menţine „contactele strânse” cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pe tema situaţiei din Irak, „pentru evitarea unei noi escaladări periculoase a tensiunilor”, conform unui comunicat al Palatului Elysee.
Iranul a promis vineri că va răzbuna „la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului forţei al-Quds, generalul Qasem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din capitala irakiană, Bagdad.
Potrivit responsabililor americani şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să prevină noi operaţiuni ale al-Quds, după ce acţiunile acestei forțe au provocat moartea a numeroşi militari americani sau din ţări aliate ale SUA, ultima fiind atacul cu rachete în urma căruia un subcontractor american a fost ucis într-o bază irakiană din oraşul Kirkuk.
Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească imediat această ţară și a anunțat că va trimite mii de trupe suplimentare în regiune. Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat că angajaţi americani care lucrează pentru companiile petroliere pleacă din Irak, el asigurând însă că producţia de petrol nu este afectată.
Citiți și: Cristian Diaconescu, despre asasinarea lui Soleimani: E un moment exploziv în ceea ce priveşte securitatea globală
Editare web: Luana Păvălucă