SUA și-a informat aliații din NATO despre discuțiile cu Rusia, cu o zi înaintea summitului Rusia-NATO

Data publicării:
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov participă la discuțiile de securitate privind tensiunile crescânde asupra Ucrainei, la Misiunea permanentă a SUA, la Geneva, pe 10 ianuarie 2022.
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman și viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov participă la discuțiile de securitate privind tensiunile crescânde asupra Ucrainei, la Misiunea permanentă a SUA, la Geneva, pe 10 ianuarie 2022. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a discutat marţi cu reprezentanţii ţărilor NATO despre convorbirile cu omologul său rus de luni de la Geneva privitoare la Ucraina, reafirmând dorinţa Washingtonului de a lucra „în strânsă colaborare” cu aliaţii săi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Negociatoarea-şefă a SUA s-a întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov, care nu au dus la prea multe progrese privind Ucraina.

O reuniune NATO-Rusia urmează să aibă loc miercuri la Bruxelles, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), platforma de dialog Est-Vest apărută după Războiul Rece.

Unii responsabili europeni au deplâns faptul că Washingtonul va conduce negocierile cu Moscova, îngrijorându-se că vor fi lăsaţi deoparte în tentativele de a obţine diminuarea tensiunilor la frontiera ucraineană şi evitarea unei confruntări cu Rusia, notează AFP.

Wendy Sherman a dat însă asigurări pe Twitter că SUA sunt „hotărâte să lucreze în strânsă colaborare cu aliaţii şi partenerii lor pentru a încuraja detensionarea situaţiei şi a răspunde crizei de securitate provocate de Rusia”.

Împreună cu Jens Stoltenberg, „am afirmat o abordare unificată a NATO cu privire la Rusia, realizând echilibrul între disuasiune şi dialog, şi am subliniat susţinerea noastră neclintită pentru Ucraina”, a adăugat ea.

Într-un mesaj adresat viceministrului ucrainean de externe Eminé Djaparova, ea a dat asigurări Kievului că aliaţii „nu vor lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

După peste şapte ore de discuţii tensionate luni, la Geneva, responsabilii american şi rus şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Occidentalii acuză Rusia că au comasat în ultimele săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac asupra acestei ţări, ceea ce Moscova infirmă. Ei ameninţă Moscova cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune. Rusia doreşte la rândul său garanţii occidentale privind o încetare a extinderii NATO, în special cu Ucraina.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima reacție a Simonei Halep după ce a fost învinsă de rusoaica...
Digi FM
Care este cea mai mare pensie specială înregistrată în România, la 1 septembrie. Cât a crescut comparativ cu...
Pro FM
De unde s-a inspirat Lady Gaga pentru numele de scena: „Începuse să-mi spună Gaga de câte ori mergeam în...
Film Now
Momentul stânjenitor când Melanie Griffith a făcut-o să roșească pe fiica ei, Dakota Johnson, în fața lui...
Adevarul
Prețurile speciale cu care se vinde mâncarea românească în una dintre cele mai scumpe țări europene. „Uite și...
Newsweek
Cum iei ajutor de încălzire de 500 lei pentru această iarnă? Cererile au început să fie depuse
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trucul care a făcut furori pe TikTok, demontat de specialiști. De ce nu e bine să păstrezi fructele de...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Denzel Washington, actorul care l-a confruntat pe Sean „Diddy” Combs. S-a aflat ce s-a întâmplat la o...
UTV
(VIDEO) Mariah Carey urca Marele Zid Chinezesc pe tocuri de 15 cm. „Cineva trebuia sa ma avertizeze"