Administrația americană a renunțat oficial la impunerea de sancțiuni împotriva principalei companii implicate în construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2 între Rusia și Germania, relatează BBC.
SUA au ridicat, de asemenea, sancțiunile asupra directorului care conduce firma din spatele proiectului Nord Stream 2, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.
„Măsurile adoptate astăzi demonstrează angajamentul administraţiei faţă de securitatea energetică a Europei, în conformitate cu promisiunea preşedintelui de a restabili relaţiile cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa, o chestiune de securitate naţională”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a anunțat aceste măsuri într-o scrisoare trimisă Congresului american.
Decizia este inclusă într-un raport privind sancțiunile impuse Rusiei, transmis de către Departamentul de Stat Congresului.
Criticii proiectului spun că gazoductul este o victorie geopolitică majoră pentru Kremlin. Nord Stream 2, care ar transporta gazul din Arctica Rusă pe sub Marea Baltică până în Germania, este deja gata în proporție 95%.
Raportul Departamentului de Stat notează că Nord Stream 2 AG și directorul executiv al acestuia, Matthias Warnig, fost ofițer de informații din estul Germaniei, s-au angajat în activități pasibile de sancțiuni, dar că este în interesul național al SUA ca acestea să fie ridicate.
Impunerea sancţiunilor „ar fi afectat relaţiile Statelor Unite cu Germania, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi şi parteneri europeni”, a mai scris Blinken.
Pe de altă parte, Departamentul de Sat a anunțat sancțiuni pentru patru nave rusești implicate în construirea Nord Stream 2.
Președintele Joe Biden a declarat că se opune proiectului în valoare de de 11 miliarde de dolari, iar Anthony Blinken declara în timpul audierii pentru confirmarea în funcție că este „hotărât să facă tot ce poate pentru a preveni finalizarea” Nord Stream 2.
Miercuri, Blinken s-a întâlnit cu omologul său rus la un summit internațional desfășurat în Islanda. Serghei Lavrov a spus că Rusia și SUA au „diferențe serioase” de opinii, dar ar trebui să lucreze împreună „în sferele în care interesele lor se întâlnesc”.
La rândul său, Blinken a spus că Biden dorește „o relație previzibilă și stabilă cu Rusia”.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că relatările privind iminenta ridicare a sancțiunilor SUA sunt „un semnal pozitiv”.