Live Text SUA: Războiul din Ucraina va avea un „ritm redus” în următoarele luni. Ambele armate se pregătesc pentru o ofensivă, la primăvară

Data actualizării: Data publicării:
Pod distrus în apropiere de Bahmut,
Pod distrus în apropiere de Bahmut, Foto: Profimedia

Ritmul luptelor din Ucraina a încetinit și probabil că se va menține la acest nivel și în următoarele luni, pe durata iernii, cred agențiile de informații americane. Totuși, nu există nicio dovadă rezistența din partea forțelor ucrainene ar fi în scădere, a spus directoarea comunității americane de informații, Avril Haines.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut cu aproape 30%

ACTUALIZARE 13:59 Ucraina a exportat aproape 18,1 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere cu 29,6% faţă de cele 25,8 milioane de tone livrate peste hotare în acelaşi stadiu al sezonului precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii de la Kiev.

Datele Ministerului Agriculturii arată că Ucraina a exportat până acum peste 6,9 milioane de tone de grâu, 9,7 milioane de tone de porumb şi 1,5 milioane de tone de orz.

După o blocadă de aproape şase luni, provocată de invazia rusească, porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la finalul lunii iulie, conform acordului dintre Moscova şi Kiev, intermediat de ONU. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acordul a permis Kievului să exporte aproape 13 milioane de tone de produse agricole.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă în acest an la o recoltă de aproximativ 51 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de nivelul record de 86 milioane de tone în 2021, din cauza randamentelor mai scăzute şi a pierderii de teritorii.

Ucraina va avea de înfruntat cea mai dură iarnă din istoria recentă, după atacurile care au afectat grav rețeaua energetică a țării

ACTUALIZARE 13:17 Ucraina va avea de înfruntat cea mai dură iarnă din istoria recentă, după ce atacurile cu rachete rusești asupra rețelei de electricitate au aruncat întreaga țară în frig și beznă. De la jumătatea lunii octombrie și până în prezent, Rusia a lansat cinci atacuri masive cu rachete care au afectat 40% din sistemul energetic al Ucrainei.

Unele zone rezidențiale din Ucraina vor fi lipsite de curent electric între 4-12 ore pe zi. Populația este sfătuită cum să folosească aparatele electrice din casă în intervalele în care locuințele au curent, pentru a nu arde siguranțele, în condițiile în care penele de curent ar putea dura până în luna martie,

Serhii Kovalenko, un reprezentant al companiei de energie DTEK i-a sfătuit pe ucraineni ce să facă atunci când revine lumina în casă, pentru a nu sări siguranțele:

„Nu deschideți toate aparatele din casă atunci când revine lumina. Mai întâi, aprindeți becurile, apoi puteți da drumul și la fierbătorul de apă (care funcționează la priză), iar mașina de spălat după 20-30 de minute”.

Rușii au încercat să-l recruteze pe fiul lui Aleksander Litvinenko, fost opozant al lui Vladimir Putin ucis cu poloniu

ACTUALIZARE 13:13 Fiul lui Aleksander Litvinenko, opozantul lui Vladimir Putin ucis cu poloniu la Londra, în 2006, a primit ordin de mobilizare în armata rusă. Recrutorii au venit la casa lui din Moscova, relatează

Anatoli Litvinenko, în vârstă de 28 de ani, a dezvăluit că a fost chemat să facă serviciul militar în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni, de către soldați care păreau să nu cunoască istoria sa tragică cu regimul lui Vladimir Putin.

„Pe la jumătatea lunii octombrie, la aproape o lună după ce Putin a decretat mobilizarea parțială în Rusia, s-a auzit o bătaie la ușa apartamentului din Moscova, înregistrat ca reședința mea oficială”, a scris el duminică în The Observer, înainte de difuzarea unui nou serial de televiziune care spune povestea otrăvirii tatălui său de către asasinii ruși.

„Prietenii de familie care locuiesc acum acolo au deschis ușa și au dat peste doi ofițeri din administrația militară rusă, care i-au întrebat dacă sunt acasă. I-au informat că nu am mai fost acasă de peste 20 de ani”, a spus el.

Atât armata ucraineană cât și cea rusă se pregătesc pentru o contraofensivă după iarnă

Războiul din Ucraina se poartă deja de 9 luni, timp în care Rusia a pierdut mai mult de jumătate din teritoriile pe care l-a ocupat. Acum, cea mai mare parte a luptelor au loc în jurul orașului Bahmut și regiunii Donețk din estul Ucrainei. Luptele au încetinit după retragerea trupelor ruse din Herson, luna trecută, a spus directoarea comunității SUA de informații Avril Haines, citată de BBC.

„Observăm deja un ritm redus al conflictului și ne așteptăm să vedem același lucru în lunile următoare”, a adăugat ea.

Ambele tabere vor încerca să se reaprovizioneze șise realimenteze, în perspectiva unei contraofensive la primăvară.

„Dar suntem destul de sceptici în ceea ce privește capacitatea rușilor de a se pregăti pentru o ofensivă. Suntem optimiști în ceea ce-i privește pe ucraineni, în schimb”, a adăugat ea.

Haines a mai spus că serviciile de informații americane cred că președintele rus Vladimir Putin nu are o imagine completă a provocărilor cu care se confruntă armata sa.

„Vedem lipsuri de muniție, moral scăzut, probleme de aprovizionare și logistică”, a explicat ea.

Luptele din Ucraina se concentrează în zona orașului Bahmut. Forțele ruse continuă să investească o mare parte din efortul lor operațional și din puterea de foc pe care o au la dispoziție de-a lungul unei linii de front de circa 15 kilometri din jurul acestei localități, devenite principalul efort ofensiv al armatei lui Putin.

Capturarea de cătra armata rusă a acestui oraș ar avea o valoarea militară limitată, dar ar reprezenta, în primul rând un obiectiv simbolic și politic pentru Rusia, se arată în evaluarea făcută de ministerul britanic al Apărării.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...