SUA discutau, din octombrie anul trecut, de riscul unor crime de război ale Israelului în Gaza. Emailurile dintre Pentagon și Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
atacuri palestinieni
Foto: Profimedia Images

În timp ce Israelul bombarda nordul Gazei, în luna octombrie a anului trecut, și ordona evacuarea a peste un milion de palestinieni din zonă, un oficial de rang înalt al Pentagonului a transmis un avertisment direct Casei Albe, scrie Reuters.

Evacuarea în masă ar fi un dezastru umanitar și ar putea încălca dreptul internațional, ceea ce ar duce la acuzații de crime de război împotriva Israelului, a scris Dana Stroul, care era secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu la acea vreme, într-un email din 13 octombrie către consilierii seniori ai președintelui Joe Biden. Stroul transmitea o evaluare făcută de Comitetul Internațional al Crucii Roșii care „i-a dat fiori reci pe șira spinării”, a scris ea.

Pe măsură ce conflictul din Gaza se apropie de împlinirea unui an și Orientul Mijlociu se clatină pe marginea unui război mai amplu, emailul Danei Stroul și alte comunicări care nu au fost raportate anterior arată lupta administrației Biden de a echilibra preocupările interne cu privire la creșterea numărului de morți din Gaza cu sprijinul public pentru Ierusalim după atacul Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane.

Reuters a analizat trei seturi de schimburi de emailuri între oficiali de rang înalt ai administrației americane, datate între 11 și 14 octombrie, la doar câteva zile de la începutul crizei. Luptele au dus la peste 40.000 de morți în Gaza și au provocat proteste în SUA conduse de arabo-americani și activiști musulmani.

Emailurile, care nu au fost dezvăluite până acum în spațiul public, arată îngrijorarea timpurie în cadrul Departamentului de Stat și al Pentagonului că numărul tot mai mare de morți din Gaza ar putea încălca dreptul internațional și ar putea pune în pericol relațiile SUA în lumea arabă.

Mesajele arată, de asemenea, presiuni interne în administrația Biden pentru a modifica mesajele de la solidaritatea cu Israelul la includerea de simpatie pentru palestinieni și necesitatea de a permite mai mult ajutor umanitar în Gaza. Un acord de încetare a focului rămâne problematic, în ciuda lunilor de negocieri mediate de Statele Unite.

O mare parte din Gaza este acum o zonă devastată. Și riscul unui război regional cu Iranul planează după atacurile Israelului asupra țintelor militare din Liban și asasinarea săptămâna trecută a liderului miliției Hezbollah sprijinite de Iran, Hassan Nasrallah.

Oficialii de rang înalt ai administrației Biden consideră că presiunea Casei Albe asupra guvernului prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu din acele zile timpurii a făcut diferența, prevenind un dezastru și mai grav.

În discuțiile private, Casa Albă a cerut Israelului să amâne ofensiva terestră pentru a oferi mai mult timp organizațiilor de ajutor să se pregătească să sprijine persoanele strămutate și pentru a oferi Israelului mai mult timp să încheie un acord cu Hamas, au declarat oficialii administrației Biden, pe surse, reporterilor după briefingurile de presă.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul noului ciclon care va mătura România. Primele județe lovite de ploi și frig
Digi FM
Arian are acum două seturi de acte de identitate, cu două identități diferite. În UK este bărbat, în România...
Pro FM
Eminem va fi bunic! Fiica artistului, Hailie Jade, este însărcinată cu primul ei copil
Film Now
Ce se întâmplă între Jennifer Lopez și Ben Affleck după ce s-au întâlnit recent. Apropiat: „Conexiunea dintre...
Adevarul
Cel mai ciudat cătun părăsit din Munții Șureanu. Oamenilor le era teamă să mai rămână aici noaptea
Newsweek
Pensionarii au luat la recalculare pensie cu 140 lei mai mică decât a spus guvernul. Cine e vinovat?
Digi FM
Dan Negru, revoltat de felul în care a fost construit DN2, supranumit și „Drumul Morții”: „Un metru între...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Cu tocuri are 1.75 m, dar tot pare o minionă pe lângă fiul de 17 ani. Naomi Watts, mai mândră ca oricând, la...
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...