O dispută diplomatică a apărut între Marea Britanie și SUA în legătură cu eforturile americanilor, sabotate de Rusia, de a proteja speciile de pești din adâncul Oceanului Antarctic, scrie The Guardian.
În timpul crizei din Ucraina de anul trecut, Rusia a refuzat limitele impuse de o comisie de reglementare a pescuitului la nivel mondial în privința prinderii de pești-dinte patagonieni, cunoscuți și sub numele de biban de mare cilian.
Marea Britanie a răspuns la decizia Rusiei prin emiterea de licențe de pescuit pentru patru nave britanice care acum au voie să prindă acest tip de pește în largul coastei Georgiei de Sud, o insulă izolată și nelocuită administrată de Marea Britanie și aflată la 1.600 de kilometri de Insulele Falkland.
Oficialii americani spun că acțiunile britanicilor încalcă regulile Comisiei pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica (CCAMLR), ceea ce face ca operațiunile celor patru pescadoare britanice să fie ilegale.
Decizia Marii Britanii ar putea reaprinde conflictul cu Argentina
Au apărut temeri că disputa va pune în pericol cooperarea internațională în privința pescuitului și că va reaprinde tensiunile dintre Marea Britanie și Argentina, care a invadat Georgia de Sud în 1982 după ce a declarat război britanicilor pentru Insulele Falkland (Malvine).
Este pentru prima dată în ultimii 40 de ani, de când CCAMLR a fost fondat pentru a proteja fauna marină a Antarcticii, când pescuitul bibanului cilian, unul dintre cei mai scumpi pești sălbatici din lume, nu va fi limitat de comisie.
Pescuitul în această regiune a fost prezentat ca un exemplu pozitiv al cooperării dintre marile puteri, Rusia, China și SUA, în scopul protejării Oceanului Antarctic împotriva interesului comercial ridicat pentru krillul antarctic și alte resurse marine.
„Dorința Rusiei de a abuza de acest proces nu poate scuza acțiunile unilaterale ale altor membri”, a spus Will McCallum, șeful echipei Greenpeace care se ocupă de oceane. „Suntem îngrijorați că exemplul pe care Marea Britanie l-a impus, acționând în propriul interes național, ar putea fi folosit de alte țări precum China, care construiește vase pentru pescuitul krillului”.
Trei dintre cele patru pescadoare autorizate de Marea Britanie să prindă pește în apropierea insulei Georgia de Sud aparțin companiei britanico-norvegiene Argos Froyanes, care a introdus tehnici prin care mortalitatea păsărilor marine a fost redusă dramatic în sudul Oceanului Atlantic.
SUA amenință cu un embargo - o lovitură financiară mare pentru industria pescuitului
Barry Marksman, directorul executiv al Mark Foods, unul dintre clienții companiei Argos Froyanes și cel mare furnizor de bibani de mare certificați ca sustenabili de Consiliul de Administrare Maritim (MSC), a spus că firma sa nu va importa niciun produs care este considerat ilegal de autoritățile americane.
Înainte de fondarea CCAMLR, populația bibanului de mare cilian, un pește care trăiește pe fundul oceanului până la 50 de ani, aproape că s-a prăbușit din cauza braconajului, dar între timp și-a revenit.
Lovitura financiară pentru industria pescuitului în urma unui potențial embargo al importurilor ar putea fi una semnificativă. Importurile americane de pește certificat de MSC se ridică la valoarea de 50 de milioane de dolari.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Marii Britanii a declarat că „Rusia a blocat în mod flagrant limitarea capturii de pește citând îngrijorări științifice false și nerecunoscute de alți membri CCAMLR. Marea Britanie va continua să pescuiască bibani de mare în conformitate cu cadrul agreat de toți membrii CCAMLR”.