Guvernul SUA i-a repus miercuri pe rebelii Houthi din Yemen pe o listă de organizații teroriste, aceasta fiind cea mai recentă încercare a Washingtonului de a opri atacurile asupra transporturilor maritime internaționale din Marea Roșie, transmite Reuters.
„Departamentul de Stat anunță astăzi desemnarea lui Ansarallah, denumit în mod obișnuit Houthi, ca grup terorist global special desemnat, în vigoare la 30 de zile de astăzi”, transmite SUA într-un comunicat semnat de Antony Blinken.
„Acțiunea anunțată astăzi este întreprinsă în conformitate cu Ordinul executiv 13224, cu modificările ulterioare, care vizează teroriști, organizații teroriste, lideri ai grupurilor teroriste și cei care oferă sprijin teroriștilor sau actelor de terorism. Ansarallah este desemnat pentru că a săvârșit sau a încercat să comită, prezintă un risc semnificativ de a comite sau a participat la antrenament pentru a comite acte de terorism care amenință securitatea cetățenilor Statelor Unite sau securitatea națională, politica externă sau economia Statelor Unite. Această desemnare și licențele generale asociate vor intra în vigoare la 16 februarie 2024”, se mai spune în comunicat.
Oficialii au spus că desemnarea „Specially Designated Global Terorist” (SDGT), care supune grupul aliniat Iranului la sancțiuni, are ca scop întreruperea finanțării și a stopării armelor pe care Houthi le-au folosit pentru a ataca sau deturna navele pe căile maritime vitale ale Mării Roșii.
„Această desemnare este un instrument important pentru a împiedica finanțarea terorismului către Houthi, pentru a le restricționa și mai mult accesul la piețele financiare și pentru a-i trage la răspundere pentru acțiunile lor”, a declarat consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, într-un comunicat.
„Dacă Houthi își încetează atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, Statele Unite vor reevalua imediat această desemnare”, a spus Sullivan.
Sancțiunile nu vizează populația din Yemen
Administrația președintelui Joe Biden a emis, de asemenea, „excepții” menite să evite un impact asupra populației din Yemen, care se bazează pe importurile de alimente și ajutorul umanitar, și s-a angajat să desfășoare relații cu grupuri, inclusiv agenții de ajutor înainte ca desemnarea să intre în vigoare în 30 de zile.
Campania de atacuri în Marea Roșie a rebelilor Houthi a perturbat comerțul global, a stârnit temeri de inflație și a adâncit îngrijorarea că consecințele războiului Israel-Hamas ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.
Biden i-a numit săptămâna trecută pe Houthi grup „terorist”. Avioanele de război, navele și submarinele americane și britanice au lansat zeci de lovituri aeriene împotriva houthiilor, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului.
Armata americană a efectuat marți cea mai recentă lovitură împotriva a patru rachete balistice antinave Houthi, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.
Houthi spun că atacurile lor în Marea Roșie sunt justificate
Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, a declarat miercuri pentru Reuters că desemnarea nu va afecta operațiunile, despre care grupul spune că sunt în sprijinul palestinienilor și vizează nave israeliene care se îndreaptă spre Israel.
Atacurile fac parte dintr-un răspuns amplu la conflictul din Gaza din partea unei așa-numite Axe a Rezistenței - incluzând Houthi alături de militanții palestinieni Hamas, Hezbollah din Liban și milițiile șiite din Irak - cu legături cu adversarul SUA, Iran.
„Vom continua să contracarăm și să neutralizăm influența malignă iraniană oriunde putem. Așa că, desigur, alegerea de a pleca din Iran este acum în mâinile rebelilor”, a spus unul dintre cei trei oficiali ai administrației care au informat reporterii înainte de anunț, sub anonimat.
Nu este prima oară când SUA impune sancțiuni rebelilor Houthi
O coaliție militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen în 2015, susținând forțele guvernamentale care luptă împotriva Houthi într-un război considerat pe scară largă ca un conflict proxy între aliatul SUA, Arabia Saudită și Iran.
Administrația fostului președinte Donald Trump i-a adăugat pe Houthi pe două liste, desemnându-i teroriști cu o zi înainte de încheierea mandatului său. Organizația Națiunilor Unite, grupurile de ajutor și unii parlamentari americani și-au exprimat temerile că sancțiunile vor perturba fluxurile de alimente, combustibil și alte mărfuri în Yemen.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, pe 12 februarie 2021, a revocat desemnările ca „recunoaștere a situației umanitare groaznice din Yemen”.
Miercuri, Houthi au fost catalogați ca un grup SDGT, dar nu ca o „organizație teroristă străină”, care include interdicții mai stricte privind acordarea de sprijin material celor de pe listă și ar însemna interdicții automate de călătorie. Oficialii americani au spus că acest lucru va facilita scutirea de sancțiuni a bunurilor umanitare.
Departamentul de Trezorerie al SUA a emis licențe care autorizează anumite tranzacții care implică Houthi, inclusiv tranzacții legate de mărfuri agricole, medicamente, dispozitive medicale, telecomunicații și remitențe personale. Au fost, de asemenea, autorizate tranzacțiile care implică Houthi legate de operațiunile portuare și aeroportuare, precum și produse petroliere din Yemen.
„Houthi trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, dar nu ar trebui să fie în detrimentul civililor yemeniți”, a spus Blinken într-un comunicat.
Organizațiile umanitare sunt îngrijorate de situația din Yemen
ONU descrie criza umanitară din Yemen ca fiind „severă”, cu peste 21 de milioane de oameni – două treimi din populație – având nevoie de ajutor. Se spune că peste 80% din populație se luptă să aibă acces la alimente, apă potabilă și servicii de sănătate adecvate.
Anastasia Moran, directorul asociat al Comitetului Internațional de Salvare pentru susținerea Statelor Unite, a avertizat că, chiar și în cazul reducerilor, desemnarea ar avea probabil „un efect serios de încetinire” asupra furnizării de hrană populației din Yemen, din care 75% trăiește în zone controlate de către Houthi.
„Doar scutirile umanitare nu sunt adesea suficiente pentru a atenua prejudiciul cauzat de sancțiuni”, a spus ea.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că va continua să ofere ajutor în Yemen, dar a cerut Washingtonului să-și clarifice excepțiile și să încurajeze activitatea comercială să continue.
„Rămânem îngrijorați de potențiala reticență din partea sectorului privat de a continua afacerile care implică Yemenul ca urmare a acestei desemnări, pe baza riscurilor reputaționale asociate sau a potențialei lipse de claritate cu privire la domeniul exact de aplicare al excepțiilor”, a declarat Eri Kaneko, purtătorul de cuvânt al Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Editor : M.I.