Cine sunt rebelii Houthi și de ce încearcă să arunce în haos comerțul global

Data actualizării: Data publicării:
Arabi cu puști într-o remorcă
Rebelii Houthi se află în război civil cu guvernul oficial al Yemen-ului din 2014. Foto: Profimedia Images

Atacurile constante asupra navelor comerciale din Marea Roșie dar și promisiunea rebelilor Houthi de a „arunca în haos” comerțul global au declanșat un răspuns fulgerător al trupelor americane și britanice în regiune. Cine sunt, însă, rebelii Houthi, gruparea care de luni de zile provoacă perturbări nemaivăzute ale comerțului global.

Forțele armatelor occidentale au început să acționeze de joi noapte cu o operațiune dură împotriva grupării yemenite, un răspuns la atacurile asimetrice ale acestora împotriva navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că SUA și UK au lansat o operațiune militară de succes la începutul zilei de vineri împotriva țintelor Houthi, având sprijinul Australiei, Bahrein, Canadei și Țărilor de Jos.

Peste 12 de situri militare, inclusiv în capitala Sanaa și portul-„fortăreață” al Houthi de la Marea Roșie au fost lovite. Țintele Houthi din Yemen au inclus hub-uri logistice, sisteme de apărarea terestră și aeriană și depozite de armament.

Ce se întâmplă în Marea Roșie

Atacurile rebelilor Houthi împotriva vaselor din Marea Roșie au început după declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au anunțat că vor lovi orice navă care călătorește spre Israel. Nici măcar nu este clar, însă, dacă vasele lovite mergeau spre Israel sau avea alte destinații.

În noiembrie, rebelii Houthi au confiscat o navă despre care au spus că este un vas comercial israelian. De atunci, numeroase alte vase au fost lovite cu drone și rachete balistice.

Atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie. Amenințarea a devenit atât de mare încât companiile de transport maritim și-au încetat operațiunile în regiune iar costurile cu asigurările în regiune au crescut de zece ori din decembrie și până acum.

Majoritatea companiilor de transport, incluzând Compania Mediteraneană Maritimă, Maersk, Hapag-Lloyd și compania petrolieră BP au anunțat că își vor schimba rutele, uneori pe distanțe semnificativ mai mari, ocolind chiar Africa pe la Capul Bunei Speranțe.

Temerile sunt că prețurile la combustibil vor crește masiv și că lanțurile de aprovizionare vor fi afectate. Aproape 15% din comerțul maritim global trece prin Marea Roșie, legate de Mediterană prin canalul Suez din pensinsula egipteană Sinai, cea mai rapidă trecere dintre Asia și Europa.

Statele Unite au acuzat Iranul că este „implicat profund” în planificarea operațiunilor rebelilor Houthi împotriva vaselor comerciale din Marea Roșie.

Cine sunt rebelii Houthi

Rebelii Houthi sunt o grupare armată care face parte dintr-o sectă a Islamului șiit – Zaidi. Numele lor vine de la fondatorul acestei mișcări, Hussein al Houthi.

Cunoscuți anterior drept „Partizanii lui Dumnezeu”, Ansar Allah, gruparea a fost formată în anii ’90 ca mișcare de opoziție față de ceea ce ei au considerat corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

bărbați pictați cu verde scandează
Susținători ai rebelilor Houthi în capitala Sanaa, pictați pe față și corp cu verde pentru a sărbători aniversarea nașterii profetului Mohamed. Foto: Profimedia Images

Saleh, susținut de armata saudită, a încercat să-i elimine pe rebelii Houthi în 2003, însă gruparea insurecționistă a reușit să respingă și trupele lui Saleh, dar și pe cele saudite.

Din 2014, rebelii Houthi luptă într-un război civil împotriva guvernului yemenit. Guvernul yemenit este susținut de o coaliție de state arabe cu conducerea Arabiei Saudite și a Emiratelor.

Până la începutul lui 2022, războiul a provocat 377.000 de decese și a dus la strămutarea a patru milioane de oameni, conform ONU.

Rebelii Houthi se declară parte a unei „axe a rezistenței” conduse de Iran, împotriva Israelului, Statelor Unite și a „Occidentului larg”, împreună cu Hamas și cu Hezbollah.

Rebelii Houthi sunt parte a conflictului mai larg între Iran și saudiți în Orient

Organizația rebelilor Houthi preia modelul grupării armate Hezbollah, din Liban, un alt interpus al Iranului în regiune.

Din 2014, Hezbollah oferă rebelilor Houthi expertiză militară și antrenament extinse, conform Centrului pentru Combaterea Terorismului, un centru de cercetare american.

Rebelii Houthi sunt, de asemenea, aliați ai Iranului și consideră Arabia Saudită ca fiind un dușman comun. De menționat că este că rebelii Houthi, Hezbollah și Iran apațin islamului șiit, în timp ce Arabia Saudită este sunită.

Iranul este suspectat de ani de zile că furnizează armament rebelilor Houthi, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene furnizează date esențiale pentru operațiunile rebelilor Houthi de atacare a vaselor din Marea Roșie.

„Știm că Iranul este implicat profund în planificarea operațiunilor împotriva vaselor comerciale în Marea Roșie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a consiliului american pentru securitate națională de la Casa Albă, Adrienne Watson.

„Informațiile confirmă sprijinul materiale pe termen lung și încurajările pentru rebelii Houthi în vederea destabilizări regiunii”, a adăugat ea.

Iranul neagă orice implicare în atacurile comise de rebelii Houthi în Marea Roșie. SUA și Arabia Saudită spun, în schimb, că Iranul a furnizat rachetele balistice pe care Houthi le-au folosit pentru a bombarda capitala saudită, Riad, în 2017, dar care au fost interceptate.

Arabia Saudită dă vina pe Iran și pentru furnizarea rachetelor de croazieră și dronelor folosite de Houthi pentru a ținti instalațiile petroliere saudite în 2019.

Rebelii Houthi au tras zeci de mii de rachete cu rază scurtă pe teritoriul saudit și au atacat inclusiv locuri din Emirate. De asemenea, au folosit rachete balistice pentru atacuri împotriva Israelului de când a început războiul în Gaza.

Furnizarea acestor arme ar însemna o încălcare a embargoului ONU, iar Iranul continuă să nege că o face.

Rebelii Houthi controlează mare parte din Yemen

Guvernul oficial recunoscut al Yemen-ului este format de Consiliul de Conducere Prezidențială, căruia președintele Abdrabbuh Mansour Hadi i-a transferat puterile sale în aprilie 2022.

Totuși, acesta este un guvern în exil și își are sediul la Riad, în capitala saudită, după ce Hadi a fugit acolo în 2015, pe fondul războiului cu Houthi.

Majoritatea populației yemenite trăiește sub controlul rebelilor Houthi. Capitala Sanaa și nordul țării, dar și întreaga zonă de coastă care face legătura cu Marea Roșie sunt controlate de rebelii Houthi.

Gruparea colectează inclusiv taxe și bate monede, comportându-se ca o formă de stat modern în Yemen, în ciuda activităților insurecționiste.

Consiliul de Securitate al ONU are date conform cărora, până în 2010, rebelii Houthi aveau între 100.000 și 120.000 de susținători în Yemen, forțe armate dar și susținători neînarmați.

Sursă: BBC

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Foto Profimedia
Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...