Strategia „Peisajul infernal” în Strâmtoarea Taiwan: Cum plănuiește SUA să împiedice invazia Chinei
Data actualizării: Data publicării:
Dacă Beijingul decide să invadeze Taiwanul, s-ar putea să aibă de-a face cu o armată de drone care le va face viața un iad soldaților chinezi, potrivit Business Insider. Cel puțin, acesta este planul Statelor Unite, care pregătesc strategia „Peisajul infernal” (Hellscape), menită să distragă atenția Chinei și să încetinească avansul trupelor chineze.
„Vreau să transform Strâmtoarea Taiwan într-un infern de drone folosind mai multe capacități [militare] secrete”, a spus amiralul Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al Statelor Unite (INDOPACOM), pentru Washington Post la summitul pentru dialog Shangri-La al Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Făcând acest lucru, Paparo a spus că „le pot face viețile mizerabile pentru o lună, ceea ce îmi dă timpul necesar pentru tot ceea ce rămâne de făcut”.
Planul implică lansarea a mii de sisteme fără echipaj, inclusiv nave de suprafață, submarine și drone aeriene, pentru a se lupta cu forțele chineze invadatoare de îndată ce ele încep să traverseze Strâmtoarea Taiwan, acționând practic ca un fel de primă linie de apărare.
Acest tip de strategie ar necesita investiții grele în drone ieftine și fiabile, ceva ce SUA au făcut cu inițiativa Replicator. Anul trecut, Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii a anunțat programul - un plan pe termen lung pentru dezvoltarea a mii de sisteme autonome.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pentagonul plănuiește să investească 1 miliard de dolari anul acesta în programul Replicator, care este menit să contracareze „cel mai mare avantaj” al Chinei: „Și mai multe nave. Și mai multe rachete. Și mai mulți oameni.”
„Vom contracara masele lor cu propriile noastre mase, doar că pentru ale noastre va fi mai greu să te pregătești, mai greu să le lovești, mai greu de învins”, a spus secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks.
Fostul comandant INDOPACOM a spus anul trecut că sistemele fără echipaj ale Statelor Unite „vor fi un avantaj asimetric”. „Există un termen pe care îl folosim - peisaj infernal.”
Remarcile lui Paparo despre strategia „peisajului infernal” vin la scurt timp după exercițiile militare organizate de China în jurul Taiwanului, în care au înconjurat practic insula și au arătat lumii de ce sunt capabili.
Exercițiile militare au arătat cât de repede China este capabilă să izoleze Taiwanul, dar reprezintă și o ocazie pentru armata americană să își studieze posibilul inamic.
După încheierea exercițiilor, Paparo a spus că ele „au arătat ca o repetiție” a declanșării unei invazii asupra Taiwanului. „Le-am privit. Am băgat de seamă. Am învățat de pe urma lor. Și ne-au ajutat să ne pregătim pentru viitor.”