Pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, o companie farmaceutică a cerut să i se permită să vândă anticoncepționale fără rețetă de la medic, la doar câteva săptămâni după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort, transmite BBC.
Cu toate acestea, compania HRA Pharma spune că cererea sa către Food and Drug Administration nu are legătură cu decizia înaltei instanțe americane.
Pastilele, cea mai comună formă de contracepție în SUA, necesită de mult timp prescripție medicală.
Studiile au arătat că peste 50% din aproximativ 6,1 milioane de sarcini în SUA în fiecare an sunt neintenționate. Deși pilulele contraceptive au fost aprobate pentru prima dată în SUA acum mai bine de 60 de ani, aproximativ o treime dintre femeile din State care au încercat să obțină sau să completeze rețete au raportat dificultăți în a face acest lucru.
La nivel global, mai mult de 100 de țări furnizează contraceptive orale fără prescripție medicală, ceea ce face ca SUA să fie una dintre puținele țări care le solicită.
Mai multe organizații importante din SUA din domeniul medicamentelor, inclusiv Asociația Medicală Americană și Academia Americană a Medicilor de Familie, au cerut autorităților americane să facă același lucru.
Potrivit HRA Pharma, o decizie a FDA este așteptată anul viitor. O aprobare s-ar aplica exclusiv medicamentului Opill al companiei, care a fost achiziționat de la Pfizer în 2014.
Cererea companiei vine pe fondul unei dezbateri publice intense cu privire la drepturile reproductive din SUA, parlamentarii democrați și activiștii pro-choice cerând FDA să ia în considerare cereri similare.
Pe 24 iunie, Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade, în vigoare din 1973, prin care era recunoscut dreptul constituțional la avort. Astfel că, în urma deciziei, fiecare stat american are acum puterea să permită, să limiteze sau să interzică dreptul la avort.
Editor : I.C