Sri Lanka este „în faliment”, a declarat premierul Ranil Wickremesinghe. Țara se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii. Milioane de oameni nu au alimente, medicamente și combustibil. Recent, guvernul a declarat că stocurile de benzină mai ajung doar pentru o singură zi, scrie CNN.
Wickremesinghe, premierul din Sri Lanka, le-a spus parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a relansa economia „prăbușită” a țării sunt „dificile”, deoarece națiunea sud-asiatică de 22 de milioane a intrat în discuții ca o țară în faliment, nu cu una în curs de dezvoltare.
„Participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât negocierile anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat (FMI) un plan privind sustenabilitatea datoriilor. Numai atunci când sunt mulțumiți de acel plan putem ajunge la un acord la nivelul personalului. Acesta nu este un proces simplu”, a declarat Wickremesinghe în parlament.
Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele șapte decenii, după ce rezervele de schimb valutar au scăzut la minime record, banii fiind cheltuiți pentru a plăti importurile de alimente, medicamente și combustibil.
Activitatea școlilor a fost suspendat, iar combustibilul a fost limitat la serviciile esențiale. În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala comercială, Colombo, sute de oameni stau la coadă ore întregi pentru a cumpăra combustibil, uneori ajungându-se la confruntări cu poliția și armata.
Duminică, ministrul energiei din Sri Lanka, Kanchana Wijesekera, a declarat că țara mai are mai puțin de o zi de combustibil.
Oamenii nu mai au mâncare în Sri Lanka
Criza economică din Sri Lanka duce la situații extrem de grele. Oamenii spun că le este dificil să-și cumpere alimente de bază cum ar fi pâinea sau laptele.
„În ceea ce privește combustibilul și alimentele, țara noastră va trebui să se confrunte cu această criză la un moment dat. Combustibilul era limitat. Prețurile alimentelor au crescut. Din cauza recentelor crize globale, această situație s-a acutizat și noi”, a spus Wijesekera.
Marți, prim-ministrul Wickremesinghe a spus că speră ca un raport privind restructurarea datoriilor și sustenabilitatea să fie prezentat FMI până în august. Odată ce există un acord, va fi pregătit un program cuprinzător de asistență pentru împrumuturi pentru o perioadă de patru ani, a afirmat Wickremesinghe.
Wickremesinghe a spus că până la sfârșitul acestui an, inflația va crește la 60%. Sri Lanka ar fi primul stat care este posibil să-și declare falimentul, în contextul în care la nivel internațional toate statele lumii sunt afectate de criză.
Editor : G.M.