Sri Lanka a anulat examenele școlare pentru că nu are bani să importe hârtie și a trimis armata la benzinării

Data publicării:
Elevii din Sri Lanka nu mai dau examenele din cauza crizei de hârtie. Foto: Profimedia Images
Elevii din Sri Lanka nu mai dau examenele din cauza crizei de hârtie. Foto: Profimedia Images

Sri Lanka trece printr-o criză valutară fără precedent, care a forțat devalorizarea monedei din micuța țară insulară din în sudul Asiei și a afectat plățile pentru importuri esențiale, cum ar fi alimente, medicamente și combustibil. Astfel, guvernul a fost forțat să intervină și să scoată armata pe străzi pentru a ajuta populația, scrie Reuters.

Sri Lanka a anulat examenele pentru milioane de elevi din provincia de vest, deoarece țara a rămas fără hârtie. Autoritățile din domeniul educației au spus că testele au fost amânate pe termen nelimitat, deoarece Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la independența din 1948. 

„Directorii școlilor nu pot organiza examenele, deoarece tipografii nu sunt în măsură să strângă valuta necesară pentru a importa hârtia și cerneala necesare”, a declarat Ministerul Educației în weekend, citat de Al Jazeera.

Această suspendare afectează aproximativ două treimi din cei aproximativ 4,5 milioane de studenți din Sri Lanka.

Atacurile islamiste care au avut loc de Paștele din 2019, urmate de epidemia de Covid-19 au avut consecințe dezastruoase pentru turismul srilankez, principalul furnizor de valută.

Aflat în pragul falimentului, guvernul de la Colombo a trebuit să ceară ajutor de la Fondul Monetar Internațional și India, țară care i-a mai acordat împrumuturi pentru finanțarea achiziției de produse alimentare, medicamente și petrol.

Națiunea insulară de 22 de milioane de locuitori și-a asigurat o linie de credit de 1 miliard de dolari din partea Indiei pentru a cumpăra alimente și medicamente necesare urgent, au declarat oficialii, după vizita ministrului de Finanțe Basil Rajapaksa la New Delhi.

Aproximativ 6,9 miliarde de dolari din datoria lui guvernului de la Colombo trebuie deservită în acest an, dar rezervele valutare naționale erau de aproximativ 2,3 miliarde de dolari la sfârșitul lunii februarie.

În toată țara s-au format cozi lungi pentru produse alimentare și ulei, guvernul instituind întreruperi de curent electric și raționalizarea laptelui praf, zahărului, lintei și orezului.

Armata din Sri Lanka a ieșit pe străzi să ajute la distribuirea eficientă a combustibililor

După o creștere a prețurilor la mărfurile cheie și a penuriei care a forțat zeci de mii de oameni să stea la coadă ore în șir, Sri Lanka a ordonat armatei sale să trimită soldați la sute de benzinării marți, pentru a ajuta la distribuirea carburanților. 

„Decizia de a poziționa trupele în apropierea pompelor de benzină și a punctelor de alimentare cu kerosen a venit după ce trei persoane vârstnice au murit în timpul așteptării la o coadă lungă”, au spus oficialii.

„Cel puțin doi soldați vor fi dislocați la fiecare pompă de combustibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Nilantha Premaratne, pentru Reuters, adăugând că soldații vor ajuta la distribuirea combustibilului, dar nu vor fi implicați în controlul mulțimilor.

„Mișcarea a fost un răspuns la plângerile privind stocarea și distribuția ineficientă. Armata a fost desfășurată pentru a ajuta publicul, nu pentru a le restrânge drepturile omului”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al guvernului, Ramesh Pathirana.

Tensiunile legate de deficitul de provizii au dus la violențe sporadice în rândul locuitorilor care s-au îmbulzit ca să cumpere combustibil și alte articole esențiale.

Criza afectează și diplomația

Guvernul de la Colombo a decis să închidă unele misiuni ale statului Sri Lanka în străinătate, ca mijloc de reducere a cheltuielilor, a informat ministrul relațiilor regionale, Taraka Balasuriya.

„Există în jur de 65 de misiuni străine ale statului Sri Lanka în străinătate și am văzut că unele dintre aceste misiuni nu sunt necesare. Prin închiderea lor, vom economisi fonduri”, a spus oficialul, răspunzând la o întrebare adresată de șeful opoziției, Lakshman Kiriella, în Parlament, notează Daily Mirror.

La începutul acestui an, Sri Lanka a cerut Chinei, unul dintre principalii săi creditori, să ajute la amânarea plăților datoriilor, dar încă nu a existat un răspuns oficial din partea Beijingului cu privire la această solicitare.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...