Olanda și-a epuizat stocul de Remdesivir. Spitalele au avertizat încă de marţi asupra insuficienţei antiviralului folosit pentru tratarea COVID-19, problemă pe care guvernul olandez încearcă să o rezolve prin discuţii cu Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
Executivul comunitar achiziţionează acest medicament în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE.
Spitalele olandeze nu mai pot primi doze de Remdesivir pentru că stocul central al Olandei s-a epuizat, au confirmat Institutul de Sănătate Publică (RIVM) şi Ministerul Sănătăţii olandez.
Un purtător de cuvânt sanitar a declarat că este ''foarte problematic'' faptul că stocul de Remdesivir s-a epuizat, dar a subliniat că autorităţile sanitare olandeze poartă discuţii cu Comisia Europeană pentru a încerca să obţină cantităţi suplimentare, adăugând că nu este clar dacă şi alte state membre ale UE se confruntă cu aceeaşi problemă.
Inspecţia Sanitară olandeză a autorizat marţi în mod excepţional până la 31 decembrie farmaciile spitalelor să-şi transfere între ele dozele de Remdesivir, procedură de obicei interzisă.
Dezvoltat de compania americană Gilead iniţial pentru tratarea Ebola, antiviralul Remdesivir încetineşte producţia de noi particule virale de SARS-CoV-2, astfel că infecţia virală se dezvoltă mai lent şi pacienţii în stare gravă se recuperează, în medie, cu circa patru zile mai devreme.
Medicamentul a fost aprobat în luna mai în SUA, ţară care două luni mai târziu a cumpărat 500.000 de doze, ceea ce a diminuat disponibilitatea Remdesivirului la nivel mondial, mai ales că cererea pentru acesta continuă să crească.
Comisia Europeană a anunţat în iulie achiziţia centralizată pentru statele UE a unui număr de doze suficiente pentru tratarea a circa 30.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.
Editor : Iulia Iancu