Bulgaria a declarat joi un diplomat rus „persona non grata”, la o zi după formularea unor noi acuzații la adresa Moscovei: autoritățile bulgare suspectează șase cetățeni ruși că ar fi autorii unor explozii produse în fabrici și depozite de armament între anii 2011 și 2020. Ministrul bulgar de externe a avertizat totodată că „acţiuni suplimentare de răspuns ar putea fi luate în zilele următoare”.
Șefa diplomației bulgare, Ekaterina Zaharieva, a convocat-o la o discuție pe ambasadoarea Rusei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, și a cerut Moscovei să coopereze „pe deplin” în cazul anchetelor în care este suspectată implicarea unor cetățeni ruși. Este vorba despre cele patru explozii, dar şi despre o tentativă de otrăvire a comerciantului de arme bulgar Emilian Gebrev. Sofia vrea ca cei care au comis aceste fapte să fie găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei.
Bulgaria întreţine tradiţional relaţii economice strânse cu Rusia, dar din octombrie 2019 mai multe cazuri de spionaj au provocat fricţiuni între Sofia şi Moscova.
Parchetul bulgar a anunțat miercuri că adună probe privind posibila implicare a şase cetăţeni ruşi în patru explozii care au avut loc între 2011 şi 2020 la depozite de arme în Bulgaria, unde erau stocate muniţii destinate să fie exportate în Georgia şi Ucraina. Cele patru incidente ar avea legătură cu o încercare de otrăvire a comerciantului de armament, Emilian Gebrev. Trei cetățeni ruși suspectați că lucrează pentru serviciul de informații al armatei ruse, GRU, sunt acum dați în urmărire pentru că ar fi fost implicați în tentativa de asasinat. Alți trei s-au aflat în Bulgaria în perioada în care a avut loc tentativa de asasinat și exploziile de la fabricile de muniție și armament. Acestea au avut loc în 2011, 2015 și 2020.
Cum a reacționat Rusia
Rusia va răspunde la expulzarea unuia dintre diplomaţii săi de către Bulgaria, a reacţionat imediat Ministerul de Externe rus, citat de agenţia de presă Interfax, scrie Agerpres.
Caruselul expulzărilor de diplomați între Uniunea Europeană și Rusia riscă astfel să continue.
Odată cu anunţul de joi, opt diplomaţi ruşi şi un asistent tehnic de la Ambasada rusă din Sofia au fost expulzaţi în total.
Aceste tensiuni se amplifică în condiţiile în care expulzările de diplomaţi ruşi se înmulţesc în Europa în urma unor acuzaţii de spionaj, atacuri cibernetice şi ingerinţă electorală care sunt formulate de țările UE și NATO la adresa Moscovei.
Cei mai mulți diplomați ruși declarați personae non gratae, 18 la număr, au fost în Cehia, dar și alte state au luat măsuri similare. Printre ele, România, Slovacia, Estonia, Lituania și Polonia.
România a expulzat luni un oficial din Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”.
Editor : Luana Pavaluca