Spioana lui Vladimir Putin, încarcerată în SUA pentru spionaj, a fost eliberată

Data publicării:
butina putin

Maria Butina, o rusoaică ce a fost condamnată în SUA pentru a fi încercat să se infiltreze în medii politice americane, a fost eliberată vineri din închisoare, a anunţat administraţia penitenciară a SUA, transmite AFP.

Tânăra rusoaică în vârstă de 30 de ani a fost arestată în iulie 2018 şi în aprilie anul acesta a primit o condamnare de 18 luni de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată de ''complot'' în vederea ''promovării intereselor Rusiei''.

Maria Butina este primul cetăţean rus a cărui vinovăţie a fost recunoscută de investigaţiile privind ingerinţa Rusiei în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.

În timpul vizitelor în Statele Unite, ea s-a întâlnit din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat partidului republican al preşedintelui Donald Trump.

Potrivit acuzării, Maria Butina a lucrat sub conducerea lui Aleksandr Torşin, politician şi bancher apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, vizat de sancţiuni americane.

După arestare, ea a cooperat cu justiţia americană şi şi-a recunoscut vina de a fi acţionat ca agentă a unei ţări străine fără a fi notificat oficial guvernul american, un cap de acuzare descris de acuzare drept 'spionaj light', ceea ce i-a adus în final o pedeapsă mai redusă.

În schimb, diplomaţia rusă a criticat acuzaţiile 'montate piesă cu piesă' şi condamnarea 'motivată politic' împotriva Mariei Butina.

Odată eliberată din închisoare, ea va pleca imediat în Rusia.

Maria Butina - legătura cu Vladimir Putin

În cadrul unor vizite în Statele Unite, ea s-a întâlnit, încă din 2015, cu reprezentanţi ai National Rifle Association (NRA), cel mai mare lobby american de arme, apropiat Partidului Republican.

Potrivit acuzării, ea lucra sub conducerea lui Aleksandr Torşin, un oficial politic şi bancher apropiat preşedintelui Vladimir Putin şi care este vizat de sancţiuni americane din aprilie.

Justiţia americană a apreciat că, în pofida absenţei unor legături între acuzată şi serviciile de informaţii ruse, ea făcea parte dintr-un complot al Kremlinului vizând să se infiltreze şi să perturbe sistemul politic american, şi anume în timpul alegerilor din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.

Însă cazul său nu părea legat de ancheta complexă a procurorului Robert Mueller cu privire la amestecul rus. Raportul procurorului a conchis că nu a existat o înţelegere între membri ai echipei de campanie a lui Trump şi Rusia, în pofida unor numeroase contacte.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani