Speranța de viața a unui soldat de pe linia frontului din estul Ucrainei este de doar patru ore, potrivit unui fost pușcaș marin american care luptă alături de forțele ucrainene din regiunea Donbas, citat de ABC News.
„A fost destul de rău pe câmpul de luptă, multe pierderi. Speranța de viață este de în jur de patru ore pe linia frontului”, a spus soldatul american Troy Offenbecker.
Bahmut, orașul devastat de război din estul Ucrainei, a fost scena unora dintre cele mai sângeroase lupte care s-au dat în războiul declanșat de Vladimir Putin acum un an.
Bătălia pentru controlul orașului, care avea 73.000 de locuitori înainte de invazie, este cea mai lungă din acest război, scrie Insider.
Frontul din Bahmut este atât de periculos încât a fost poreclit „tocătorul de carne”, a spus Offenbecker. La începutul lunii ianuarie, un oficial de top al armatei americane a descris luptele din interiorul și din jurul orașului, care pare să aibă o importanță strategică limitată atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, ca fiind „foarte dure și sălbatice”.
„Vorbim despre mii și mii de obuze de artilerie care au fost trase de ambele părți”, a spus oficialul la acea vreme.
Offenbecker: În ultimele două săptămâni, artileria a tras nonstop
„[Artileria] este nonstop”, a spus Offenbecker pentru ABC News, care luptă în Legiunea Internațională. „[Rusia] s-ar putea să fi rămas fără obuze între timp, dar în ultimele două săptămâni a fost nonstop. Toată ziua și toată noaptea.”
Fostul pușcaș marin american crede că marea ofensivă a armatei ruse a început deja. „Doar că este greu pentru că iarna nu a fost la fel de rece cum e în mod normal. Ei nu pot să mute atâtea blindate cât ar dori din cauza terenului.”
Bahmut a fost o țintă majoră a ofensivei ruse la care participă atât trupele armatei ruse, cât și mercenari ai notoriului Grup Wagner.
„Este probabil ca Rusia să pretindă că Bahmut a fost capturat pentru a coincide cu aniversarea [unui an de la declanșarea invaziei], indiferent de realitatea de pe teren”, a transmis săptămâna trecută Ministerul britanic al Apărării.
Tot ce a mai rămas în Bahmut sunt „ruine arse”
La finalul anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că în orașul Bahmut au mai rămas doar „ruine arse”. În ciuda încercărilor repetate ale forțelor ruse de a încercui orașul, apărătorii ucraineni au rezistat și nu i-au lăsat pe ruși să îl cucerească.
În același timp, serviciile de informații occidentale estimează că Rusia a pierdut până la 60.000 de soldați (și încă 140.000 de răniți) în luptele din Ucraina.
„Ei au pierdut, în anumite categorii, mai mult de jumătate din echipamentul militar în acest război și peste 1 milion dintre cei mai luminați ruși au părăsit țara”, a spus săptămâna aceasta Victoria Nuland, subsecretarul american de stat pentru afaceri politice. „Așadar, ce le aduce acest război rușilor de rând? Nimic.”