Spania: Legea care obligă instituţiile publice, firmele private şi partidele să aplice principii de paritate la funcțiile de conducere

Data publicării:
Legea privind paritatea în Spania. Foto: Shutterstock
Legea privind paritatea în Spania. Foto: Shutterstock

În Spania a intrat în vigoare la 22 august Legea parităţii. Aceasta obligă instituţiile publice, firmele private şi partidele politice să aplice principii de egalitate între bărbaţi şi femei la ocuparea funcţiilor de conducere.

Toate entităţile private au un anumit termen pentru a se conforma legii. Firmele listate la bursa din Madrid au până în 2026, celelalte până în 2027.

Ele trebuie să aibă minim 40% femei în organismele de administrare. Până atunci şi de atunci încolo, toate firmele, inclusiv societăţile pe acţiuni, trebuie să publice anual un raport privind reprezentarea sexelor în aceste organisme.

Scopul este de a evidenţia intenţia şi evoluţia reformei. În cazul în care nu publică acest raport sau nu îndeplinesc la termenul stabilit cerinţa legii, sunt încadrate la infracţiune gravă şi vor fi sancţionate financiar. Nu se specifică în lege care este această sancţiune.

Toate entitățile de interes public sunt obligate la același lucru

Atât sindicatele, cât şi asociaţiile acţionarilor trebuie să respecte aceleaşi proporţii.

În acelaşi timp, toate entităţile de interes public sunt obligate la acelaşi lucru, însă pentru ele termenul de adaptare este 2029. Aici intră şi şcolile şi spitalele, Guvernul, Curtea Constituţională şi Fiscul.

De asemenea, echipele de cercetare ale universităţilor trebuie să aibă un minimum 40% femei în componenţă.

Partidele politice în toate tipurile de alegeri vor folosi formula femeie-bărbat în listele propuse alegătorilor. Singura excepţie este acolo unde localitatea are mai puţin de 3.000 de oameni, scrie Murcia Today.

Printr-un amendament de ultim moment, s-a introdus şi excepţia de discriminare pozitivă. În toate cazurile de mai sus, numărul femeilor poate ajunge şi la 100% în consilii, echipe sau liste.

Alte legi referitoare la muncă

Actul normativ a implicat adaptarea altor legi referitoare la muncă. Printr-o eroare asumată ulterior de Ministerul pentru Egalitate, Statutul angajatului a fost modificat în aşa fel încât s-a deschis o portiţă legală ca acei angajaţi care cer să muncească de acasă sau care vor zile libere pentru îngrijirea unui membru al familiei să fie uşor concediaţi.

Ministrul de resort spune că legea va fi amendată imediat ce începe anul legislativ şi această eroare va fi corectată.

Spania se clasează printre primele 10 țări din lume în ceea ce privește paritatea de gen pentru a treia oară din 2006, obținând cel mai mare scor de până acum, de 79,7%, potrivit La Vanguardia. Aceasta reprezintă o creștere de 0,7 puncte procentuale față de 2023. Procentul este indicatorul care măsoară diferența de gen: cu cât procentul este mai mare, cu atât diferența este mai mică (100% reprezentând paritate deplină). Acestea sunt concluziile raportului privind decalajul de gen publicat anual de Forumul Economic Mondial.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri