Sondaj CNN: Jumătate dintre ruși cred că folosirea armatei pentru a împiedica Ucraina să intre în NATO ar fi corectă

Data publicării:
Soldați ruși și belaruși iau parte la exerciții militare comune
Militari ruși în timpul unui exercitiu. Foto: Profimedia Images

Jumătate dintre ruși cred că ar fi corect ca țara lor să folosească forța militară pentru a împiedica Ucraina să adere la NATO, potrivit unui sondaj CNN. Doar un sfert spun că un astfel de scenariu ar fi greșit.

Alți 25% au spus că nu sunt siguri.

Pe de altă parte, sunt mai mulți rușii care cred că ar fi greșit ca Moscova să folosească forța militară „pentru a reuni Rusia și Ucraina” - două țări cu o istorie lungă și complicată.

43% dintre cei chestionați au spus că folosirea forței militare pentru a obține unirea Ucrainei cu Rusia ar fi greșită, în timp ce 36% au spus că ar fi corectă. Restul respondenților au spus că nu știu.

Pe de altă parte, majoritatea oamenilor din Ucraina nu sunt de acord cu folosirea forței împotriva lor. Șapte din 10 respondenți au spus că ar fi greșit ca Rusia să folosească forța militară pentru a împiedica aderarea țării lor la NATO (70%) sau pentru a reuni cele două țări (73%).

De asemenea, cei mai mulți ucraineni resping afirmația președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia țara lor nu are o bază istorică și este în esență o creație a Uniunii Sovietice.

Majoritatea ucrainenilor spun că nu sunt „un singur popor” cu rușii și că cele două țări nu ar trebui să fie unite.

Sondajul, realizat de CNN aproximativ 1.000 de persoane din fiecare țară, a fost realizat online în perioada 7-15 februarie, înainte de discursul lui Putin de luni și de recunoașterea de către Moscova a două republici separatiste separatiste din Ucraina.

Mulți oameni din Rusia cred că țara lor ar fi amenințată în mod fundamental de extinderea NATO în Ucraina, potrivit jurnalistului Vladimir Pozner.

„Este vorba despre ideea că, dacă Ucraina devine membră NATO și dacă forțele NATO ar fi dislocate în apropierea Rusiei, aceasta ar constitui o amenințare existențială. Prin urmare, acest lucru nu poate fi permis”, a spus Pozner.

Orysia Lutsevych, șefa Forumului pentru Ucraina de la Chatham House din Londra, a pictat o imagine mai întunecată a opiniei rușilor.

„Rusia modernă are un sindrom al imperiilor în colaps. Pierderea acestor terenuri este prezentată ca o „nedreptate istorică” care ar trebui remediată, inclusiv prin forță. Ucraina este privită ca o bijuterie a coroanei care „este furată de NATO”. Rușii cred că este un bloc agresiv care se opune unității ruso-ucrainene”, a explicat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri