Diviziunile generate de Brexit în societatea britanică par să fie la fel de înrădăcinate ca întotdeauna, conform unui sondaj recent, citat de The Guardian. Conform datelor, Brexit nu și-a pierdut din capacitatea de a diviza Regatul Unit, iar părțile au rămas aproape la fel de vehemente ca înainte de ieșirea din UE a UK sau înainte de referendumul din 2016. Nouă din zece votanți, indiferent că au votat pentru ieșirea sau pentru rămânerea în UE, ar vota la fel și acum, dacă li s-ar da posibilitatea.
Deși ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a crescut nivelul de încredere al publicului în autorități, sondajul arată că această creștere a sprijinului populației vine aproape exclusiv de la votanții Brexit, în timp ce susținătorii rămânerii UK în UE rămân le fel de deziluzionați ca înainte.
Unul dintre co-autorii studiului, Sir John Curtice, spune că datele nu indică deloc că „rănile” provocate de Brexit se vindecă. Marea Britanie rămâne ruptă în două – o jumătate care se simte guvernată mai bine, iar cealalta care este complet nemulțumită de situație.
Sondajul citat, British social attitudes survey, este unul cu o tradiție veche în sondarea opiniei publice și construiește o imagine cuprinzătoare a felului în care atitudinile și așteptările publicului au evoluat în ultimele patru decenii într-un spectru divers de probleme morale, sociale și politice.
Brexit a crescut încrederea euroscepticilor în autorități. Nehotărâții din 2016 ar prefera rămânerea în UE
Ducerea la bun sfârșit a ieșirii din Uniunea Europeană a crescut nivelul încrederii publicului în sistemul politic britanic după ce acesta a atins cel mai mic nivel în anul 2019. Acest lucru a fost, însă, reflectat de schimbarea de atitudine a euroscepticilor, care pentru prima oară au depășit tabăra euro-optimiștilor în ce privește încrederea în autorități - 31% dintre susținătorii Brexit au spus că au încredere în autoritățile statului, în creștere față de doar 12% în 2019. De cealaltă parte, susținătorii UE au rămas la fel de neîncrezători în intențiile politicienilor - de la 14% la în 2019 la 17% încredere în 2020.
Această inversare nu a venit, însă, cu vreo schimbare în opiniile și atitudinile taberelor. Totuși, deși puțini dintre cei care au votat la referendumul din 2016 ar vota altfel acum, o schimbare semnificativă a avut loc printre nehotărâții din 2016 – un număr mare de votanți care în 2016 au preferat să nu voteze, spun că dacă ar avea opțiunea din nou, ar vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
Editor : Adrian Dumitru