Soluțiile pentru fumat analizate în cadrul celei mai importante conferințe de la Varșovia

Data actualizării: Data publicării:
conferinta fumat Articol susținut de PMI

La nivel mondial se vede o modificare în comportamentele de fumat. Chiar dacă la nivel mondial numărul fumătorilor este în creștere, în țările în care s-au adoptat directive care să încurajeze produsele fără fum, se vede o scădere drastică a fumătorilor care aleg țigările clasice. Acolo unde țigările clasice au fost înlocuite de produse cu nicotină fără fum se vede o scădere în numărul de cancere provocate de fumat precum și de alte probleme asociate fumatului cum ar fi bolile cardiovasculare în rândul populației generale.

În Suedia, țara europeană cu cel mai mic număr de fumători de țigări clasice, s-a constatat ca la finalul anului 2023 au fost cu 40% mai puține morți cauzate de boli provocate de fumat. Produsele cu risc redus, precum și impactul lor asupra sănătății a fost și obiectul de discuție al Forumului Global al Nicotinei ce are loc anual la Varșovia.

Produsele alternative, precum tutunul încălzit, plasturii cu nicotină și nu numai, sunt câteva dintre variantele care îi ajută pe fumători fie să renunțe la fumat, fie să treacă la o variantă mai puțin nocivă, conform specialiștilor. Produsele alternative, însă, au născut controverse în rândul celor care fac politici de sănătate publică. Îmbrățișate de unii și contestate de alții.

Dacă țări precum Suedia se uită la un viitor fără fum, întrucât este țara care înregistrează cea mai mică rată a populației care mai aprinde o țigară în confortul propriei locuințe sau în spațiul public, țări precum Australia au introdus o legislație restrictivă ce interzice aceste produse. Dar nevoia de soluții și de a înțelege riscurile asociate fumatului prin ardere a tutunului rămâne ridicată.

Pentru a face posibil un viitor în care riscul asociat fumatului este redus, specialiștii în sănătate publică, decidenți ai politicilor publice din diferite țări precum și companiile producătoare de tutun se reunesc la Varșovia în cadrul Forumului Global al Nicotinei unde discută cele mai noi descoperiri în cercetare, precum și impactul politicilor publice.
 
,,Din păcate cred că Alex a menționat asta...legislația este cea mai mare dintre probleme. Ei sunt cei care întorc capul și mulți dintre cei care sunt împotriva produselor alternative, precum tutunului încălzit sau plasturii cu nicotină, se întâlnesc cu oficialii din guvern în secret” explică GarretMcGovern (Irlanda), analist de investiții.
 
În cadrul celei mai recente sesiuni de discuții de la Varșovia care a avut loc între 12 și 14 iunie, principalele concluzii au fost legate de modul în care legislația țărilor în care rata fumătorilor rămâne ridicată ar putea încuraja reducerea riscului. Dar categoriile vulnerabile nu se opresc aici.
 
,,Dacă un copil trăiește într-un mediu dezorganizat. Locuiește cu un prieten, iar asta aduce un grad ridicat de instabilitate în casă, sau trăiește cu un singur părinte, ori în case cu mai multe familii, cu atât mai mult cei care trăiesc în cele mai instabile condiții, cum ar fi cei care locuiesc în mașină sau în case temporare, au șanse de a începe să fumeze de până la 6 ori mai mari” spune Stefanie Miller (USA), director medical.
 
La nivelul specialiștilor în sănătate, precum și al cercetătorilor, este cert faptul că nu există date pe termen lung cu privire la impactul produselor alternative, întrucât ele au apărut recent. Chiar și așa, ceea ce s-a studiat până acum arată o reducere considerabilă a efectelor negative în studiile făcute pe termen scurt, acolo unde s-a comparat impactul fumatului asupra sănătății versus impactul produselor cu risc redus ceea ce vine ca o soluție pentru o societate în care specialiștii nu văd un viitor fără vicii. Iar astfel de conferințe au rolul de a aduce împreună oamenii care studiază și influențează această problemă socială.
 
,,Care sunt ingredientele succesului? Păi, aducerea împreună a experților cu o viziune similară este foarte important”adaugă Alex Wodak (Australia), medic.
 
Dar mai presus de atât, spun specialiștii, este nevoie de informare și coerență, precum și de deschidere din partea autorităților pentru a integra strategiile de reducere a riscului asociat consumului de tutun în politici și programe.
 
,,Este vorba despre genetică, mediul social, multe alte lucruri cum ar fi statutul socio-economic. Știți, nu putem rezolva problema locuințelor sau situația oamenilor fără locuințe. În America poate am putea dacă ne-am opri din a irosi banii pe alte lucruri, dar cu reducerea riscului asociat consumului de tutun, spre deosebire de controlul tutunului, poți să integrezi aceste politici în alte programe” spune Stefanie Miller (USA).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale