Soldatul american Travis King a ajuns în SUA, după ce a fost expulzat de Coreea de Nord

Data actualizării: Data publicării:
poza cu soldatul travis king in uniforma de armata cu steagul americii pe fundal
Coreea de Nord a decis să-l „expulzeze” pe soldatul american Travis King. Foto: Facebook

Travis King, soldatul american care a fugit în Coreea de Nord în iulie, a aterizat joi în SUA, la o bază militară din Texas, după ce a fost expulzat de Coreea de Nord în China, informează Reuters.

King a sosit cu un zbor militar american, aterizând la Kelly Field la Baza militară comună San Antonio-Fort Sam Houston, a relatat CNN citând un oficial al Departamentului american al Apărării.

CNN a surprins ceea ce pare a fi King escortat de mai multe persoane la coborârea din avion. Aceștia s-au întâlnit cu oficialii care așteptau la sol și l-au condus pe King într-o altă zonă a bazei militare.

Deși nu se știe cu exactitate ce l-a determinat pe King să intre în Coreea de Nord și nici dacă se va confrunta cu vreo măsură disciplinară, întoarcerea sa marchează un succes diplomatic al Washingtonului, într-un moment tensionat cu Phenian.

"Organul relevant al RPDC a decis să-l expulzeze pe Travis King, un soldat al armatei americane care a pătruns ilegal pe teritoriul RPDC, conform legii Republicii", a anunțat KCNA. Agenția a mai spus că ancheta în cazul lui King "s-a încheiat".

Militarul american, staţionat în Coreea de Sud, a fugit în Coreea de Nord în timpul unui tur, după ce s-a amestecat printre turişti, la Panmunjon, la 18 iulie, devenind primul american deţinut în Nord din ultimii cinci ani.

Înainte de a trece graniţa, el a stat două luni în detenţie în Coreea de Sud pentru acuzaţii de agresiune şi a fost eliberat la 10 iulie.

Trebuia să se întoarcă în SUA pentru a se confrunta cu proceduri disciplinare, dar a reuşit să părăsească aeroportul şi să se alăture unui tur al Zonei demilitarizate (DMZ), care separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Coreea de Nord a susținut că King a "mărturisit că a pătruns ilegal pe teritoriul RPDC, deoarece era indignat de maltratările și discriminarea rasială din cadrul armatei americane și era dezamăgit de societatea inegală din SUA".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri