Și-a cumpărat casă cu 1 euro în Italia, apoi a venit Covid-19. Experiența unui american blocat de 3 luni, singur, în Sicilia

Data actualizării: Data publicării:
Salvatore Catalano, Comune Mussolemi
FOTO: Salvatore Catalano, Comune Mussolemi

Când orașele italiene au început să scoată la vânzare case cu 1 euro, mai mulți visători au riscat și au plecat spre Italia din toate colțurile lumii.

Perspectiva unei noi vieți, într-un loc idilic dintr-o țară frumoasă i-a cucerit pe destul de mulți oameni care au ajuns în peninsulă visând la un viitor liniștit. Numai că imediat i-a izbit coronavirusul, care a aruncat toată lumea în criză, iar Italia s-a numărat printre țările cele mai afectate.

Ce se întâmplă atunci când intri în carantină, într-o casă care se prăbușește peste tine, într-un orășel îndepărtat dintr-o țară a cărei limbă nu o cunoști și nu poți să ajungi acasă, la cei dragi? Viața se transformă într-un coșmar? Surprinzător, răspunsul pare să fie nu.

CNN a vorbit cu câteva persoane care au cumpărat o parte din casele italiene ieftine din orașele care vor să-și crească numărul de locuitori. În ciuda perioadei foarte grele pe care încă nu au depășit-o, acești oameni sunt încântați că sunt în Italia și dornici să poată finaliza renovarea locuințelor, ca apoi să-și trăiască visul italian.

Pentru acești oameni Italia nu a fost o experiență atât de negativă, iar criza i-a făcut să aprecieze și mai mult frumusețea localităților rurale din Italia.

Americanul care a rămas singur în Sicilia

Alvaro Solorzano, un pictor din Miami, este în prezent blocat în Mussomeli, un orășel pitoresc din Sicilia, unde anul trecut a achiziționat două proprietăți ieftine - una dintre ele costând un euro.

În martie, a sosit în Sicilia împreună cu soția, fiul și iubita fiului său pentru a începe renovarea caselor. Familia s-a întors la Miami, iar Solorzano trebuia să o urmeze după câteva săptămâni, dar apoi zborurile au fost anulate.

„Am pierdut noțiunea timpului. Am venit aici împreună și am sfârșit prin a trăi carantina în Mussomeli de unul singur, fără nicio piesă de mobilier, doar cu un pat și un televizor și cu nimeni cu care să vorbesc”, a spus el pentru CNN. „Dacă soția sau fiul meu ar fi fost cu mine, ar fi fost altceva.

Solorzano stătea într-o pensiune, dar atunci când aceasta s-a închis din cauza restricțiilor Covid-19, a fost forțat să se mute în casa mai puțin dărăpănată dintre cele două pe care le-a cumpărat.

Și-a omorât timpul uitându-se la televizor, învățând limba italiană, mergând la supermarket, care este „cea mai frumoasă parte a zilei” și vorbind la telefon cu familia. A profitat de situație și a făcut câteva reparații la casă.

Am făcut lucruri mărunte, dar a trecut timpul. Când vor veni ai mei, casa va fi gata”, spune el.

El spune că noii săi vecini l-au ajutat în toată această perioadă: „Primele două nopți au fost groaznice. Era frig, m-am culcat cu geaca peste pijamale, dar apoi vecinii au fost grozavi. Mi-au dat încălzitoare, pături și m-au lăsat să folosesc internetul lor. Mi-au adus tone de mâncare de Paște... Nu știu ce m-aș fi făcut fără ei."

Mussomeli, „Dealul Mierii” în latină, este așezat într-un peisaj idilic și se mândrește cu una dintre cele mai uluitoare fortărețe din Italia - „Castelul fermecat” - care se agață ca un păianjen pe o stâncă ascuțită. Dar pentru Solorzano cele mai mari atracții ale locului sunt oamenii.

Sunt minunați, îi cunosc pe toți după nume. Mario e tipul care livrează pâinea. Nu am cuvinte să descriu cât de recunoscător sunt și nu știu cum o să mă compensez pentru ce au făcut pentru mine”, a mai spus Solorzano.

Acum se bucură că poate discuta cât vrea cu localnicii și se poate plimba.

Carantina siciliană a lui Solorzano l-a făcut să iubească și mai mult Mussomeli. În loc să-i fi omorât entuziasmul pentru aventura sa cu casa de un euro, coronavirusul i-a alimentat dorința de a achiziționa o a treia clădire abandonată. „Îmi place acest oraș și oamenii, chiar dacă nu te cunosc, te ajută. Este ca și cum ai fi într-o altă lume. Nu găsești asta în SUA”, a mai spus pictorul.

Blocat în Toscana

Omul de afaceri brazilian Douglas Roque este un alt cumpărător de casă ieftină în Italia, al cărui entuziasm de a începe o viață nouă a fost zdruncinat de coronavirus. Roque se afla în Fabbriche di Vergemoli, Toscana, și supraveghea renovarea casei de un euro în momentul în care a izbucnit pandemia, iar zborul său spre acasă a fost anulat.

Fabbriche di Vergemoli este un grup de cătune împrăștiate într-o pădure protejată, aflată pe lista UNESCO. Casa dărăpănată cu trei etaje a lui Roque, care are o pivniță, este situată în vecinătatea Doganei, lângă un pârâu pitoresc.

Am venit aici în februarie pentru a continua renovarea casei mele și am rămas aici. Familia mea este în Brazilia, unde cazurile de coronavirus s-au înmulțit. Sunt îngrijorat pentru ei și ei sunt îngrijorați pentru mine”, spune Roque.

Totuși, spune că nu regretă nicio clipă decizia de a-și luat casa din Toscana: „E o regiune minunată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri despre căsnicia cu Bono: „Am fost prinsă într-un mariaj lipsit de iubire!” Recunoaște că a...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Monede virtuale.
Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...