Serviciile americane l-au filat pe actualul președinte brazilian vreme de 50 de ani. CIA are peste 600 de rapoarte confidențiale

Data publicării:
Lula da Silva
Lula da Silva, președintele Braziliei. Foto: Profimedia Images

Guvernul Statelor Unite l-a monitorizat timp de mai mult de cinci decenii pe actualul preşedintebrazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, despre care diferitele organizații ale statului american, în special CIA, au întocmit 819 rapoarte între anii 1966 şi 2019, scrie ziarul Folha de Sao Paulo, citat, vineri, de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Lista rapoartelor despre Lula da Silva, cele mai multe redactate de ambasada SUA în Brazilia, CIA şi Departamentul de Stat, a fost transmisă de guvernul american scriitorului brazilian Fernando Morais, care lucrează în prezent la o biografie a liderului brazilian şi a folosit legea accesului la informaţii în vederea obţinerii datelor.

Jurnalistul şi scriitorul Morais a declarat pentru publicaţia Folha de Sao Paulo că rapoartele americane detaliază poziţia lui Lula cu privire la diferite chestiuni politice şi economice, de când era lider sindical în centura industrială a oraşului Sao Paulo în anul 1966 şi până la venirea la putere în Brazilia a liderului extremei drepte, Jair Bolsonaro, în anul 2019.

Alte rapoarte fac referire la relaţiile fostului lider sindical cu aliata şi succesoarea sa la preşedinţie, Dilma Rousseff, precum şi la relaţiile sale cu ţări precum Cuba şi China. Documentele despre Lula da Silva conţin şi rapoarte despre planurile militare ale Braziliei, proiectele economice şi chiar producţia de petrol a ţării.

Potrivit lui Fernando Morais, din cele 819 rapoarte confidenţiale americane ce însumează 3.300 de pagini, cele mai multe, respectiv 613, au fost întocmite de CIA, şi 111 de către Departamentul de Stat, în evidenţa rapoartelor acestor instituţii fiind incluse şi cele elaborate de misiunile diplomatice ale SUA în Brazilia, restul aparţinând altor agenţii de securitate şi informaţii americane.

Scriitorul a precizat că datele pe care le-a primit se opresc la rapoartele întocmite până în 2019, anul în care a depus cererea de acces la documentele clasificate, şi prin urmare nu ştie câte alte rapoarte au fost întocmite de SUA în ultimii cinci ani şi nici dacă există astfel de documente referitoare la al treilea mandat prezidenţial pe care Lula da Silva l-a început în 2023.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale