Serbia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Explicația dată de președintele Vucic

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandar Vucic
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto: Shutterstock

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că a semnat un acord pentru reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu în țara sa, despre care a spus că „are nevoie de o armată puternică", informează DW.com

Serviciul militar obligatoriu va dura 75 de zile, le-a spus președintele sârb cadeților promovați la o ceremonie la Academia Militară a țării. Serbia a abolit serviciul militar obligatoriu în urmă cu 23 de ani, bazându-se de atunci pe o armată profesionistă.

„Sper că înțelegeți cu toții cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să achiziționăm și să fabricăm mai multe arme”, a spus Aleksandar Vucic. 

„Nu vrem să atacăm pe nimeni. Nici nu vom face acest lucru. Dar vrem să-i descurajăm pe cei care ne amenință în fiecare zi", a adăugat el.

Vucic nu a oferit detalii despre cine ar putea să îi amenințe țara. Pentru ca serviciul militar obligatoriu să fie reintrodus, atât guvernul, cât și parlamentul – unde partidul lui Vucic deține o majoritate substanțială – trebuie să aprobe propunerea.

Vucic a spus recent că guvernul are în vedere introducerea serviciului militar cu o durată de 60 plus 15 zile. Serviciul ar fi obligatoriu pentru bărbați, în timp ce femeile ar putea în continuare să servească voluntar, a spus el.

Președintele a fost deseori condamnat de către grupurile de dreapta în acțiunile sale de când a preluat mandatul în 2017.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri