Serbia se declară pregătită să facă „compromisuri” în relația cu Kosovo

Data publicării:
Milos Vucevici
Prim-ministrul guvernului Serbiei, Milos Vucevici. Foto: Profimedia Images

Noul prim-ministru sârb, Milos Vucevic, a expus într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres, provocările majore cu care se confruntă guvernul său, printre care relaţia cu Kosovo sau scandalul trimiterii de muniție în Ucraina, dând asigurări că ţara sa este pregătită să facă compromisuri cu Kosovo.

Serbia este „absolut pregătită să discute cu Kosovo, să încheie acorduri, să facă compromisuri”, a asigurat Milos Vucevici înaintea unei întâlniri dintre preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, prima după aproape un an.

„Este mai bine să stai în jurul unei mese de o mie de ori fără rezultate decât să ai un singur incident pe teren. Mai bine să te aşezi, să te întâlneşti, să încerci să vorbeşti unul cu celălalt. Totul mai degrabă decât o escaladare”, a adăugat el, fără a preciza care ar putea fi natura compromisurilor la care ar fi dispusă partea sârbă.

„Marile state nu sunt grozave datorită teritoriului lor, ci datorită responsabilităţii lor de a căuta pacea şi compromisul”, a mai spus Vucevici, a cărui ţară nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo, o fostă provincie a Serbiei care și-a declarat independența unilateral în 2008. 

El i-a atribuit lui Kurti responsabilitatea pentru starea de „moarte clinică” în care se află dialogul Serbia-Kosovo: „Cred că nu vrea deloc ca dialogul să reuşească”.

Tensiunile dintre Serbia şi fosta sa provincie nu au încetat niciodată de la războiul care a avut loc la sfârşitul anilor 1990, un război care a provocat mii de morţi şi a dus la o intervenţie armată a NATO împotriva Serbiei. Puţinele progrese în dialog au fost de atunci urmate în mod regulat de izbucniri de conflicte şi de o revenire la status-quo.

Milos Vucevici, numit prim-ministru în primăvară, după câţiva ani în fruntea ministerului apărării sârb, a recunoscut, de asemenea, că armele sârbești ar putea ajunge pe frontul din Ucraina pentru a ajuta armata ucrainenaă.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia „va analiza afirmaţiile” conform cărora muniţii sârbe au ajuns în mâinile Ucrainei şi „le va discuta cu prietenii săi sârbi”.

„Nu este vorba de o contribuţie sârbă la unul dintre beligeranţi”, a spus Vucevici, ci mai degrabă de arme vândute ţărilor terţe care, apoi, le redistribuie.

„Nu vreau să împiedic companiile să ne vândă muniţia în Spania, Cehia, Statele Unite... Pentru că nu este interzis şi nu este imoral să producem arme şi muniţii care, din păcate, sunt folosite şi acolo unde există război”, a spus el.

Serbia încearcă să îşi ţină de ani de zile echilibrul pe o linie fină între Est şi Vest, o sarcină devenită mult mai dificilă după invadarea Ucrainei de către Rusia. Candidată la aderarea la UE, Serbia a condamnat la ONU invazia rusească, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale împotriva Kremlinului, care furnizează peste 90% din gazul folosit în Serbia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Katy Perry, într-un costum de baie îndrăzneț, alături de Orlando Bloom. Silueta artistei, din nou în centrul...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare
Newsweek
VIDEO Tânăr după BAC: „O să dau la Litere chiar dacă mor de foame. Asta îmi place
Digi FM
Câți bani câștiga Smiley când făcea parte din trupa Simplu: „Ne facem de râs! Strângeam bani să mâncăm la...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...