Serbia, o țară tradițional apropiată de Rusia, trimite indirect muniție Ucrainei. Reacția Kremlinului

Data publicării:
Vucici și Putin
Vucici și Putin. Foto: Profimedia Images

Regimul de la Kremlin a răspuns, luni, la un raport conform căruia muniție din Serbia, o țară tradițional aliată a Rusiei, a ajuns indirect în Ucraina și este folosită de armata ucraineană pentru a se apăra de invadatori, scrie Newsweek.

Serbia este una dintre puținele țări europene care au refuzat impunerea de sancțiuni față de regimul criminal de la Kremlin și care încă menține relații bune cu Rusia lui Putin după invazia din Ucraina.

Totuși, tensiunile dintre Rusia și Serbia au început să devină ceva mai evidente în contextul războiului, președintele sârb numind Ucraina „o țară prietenă” și numind teritoriile ocupate de invadatori, Crimeea și provinciile din sud și estul Ucrainei, drept „teritorii suverane”.

În acest context, FT a scris, sâmbătă, că exporturi de muniție în valoare de 800 de milioane de euro au ajuns în Ucraina prin intermediari.

Vucici a declarat că deși Serbia nu poate exporta direct nici Ucrainei, nici Rusiei, țara are contracte cu SUA, Spania, Cehia și alte țări.

„Ce fac aceste țări cu armamentul, într-un final, este treaba lor”, a declarat Vucici, într-un rar moment de dezinteres față de Rusia.

Întrebat de declarația președintelui sârb, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov a spus:  „Am auzit declarațiile făcute de domnul Vucici și vom discuta subiectul și tema în contactele noastre cu prietenii noștri sârbi”.

Nikola Mikovici, analist politic de la Belgrad, a declarat pentru Newsweek că Vucici percepe acordurile de comerț cu arme drept „o mare oportunitate comercială” și că, contrar percepției occidentale, Serbia nu este o aliată a Rusiei, că aceasta a condamnat invazia și a susținut rezoluții anti-Rusia la ONU.

„Guvernul sârb susține Ucraina dechis politic și diplomatic, dar și înarmează indirect Kievul. Moscova tolerează acțiunile lui Vucici pentru că Kremlin încearcă să mențină iluzia că încă mai este o țară europeană care nu are o poziție anti-Rusia”, a mai spus Mikovici.

Scurgerile de informații de la Pentagon din 2023 sugerează că Serbia a trimis deja sau s-a angajat să trimită arme letale la Kiev, conform Reuters, informații pe care guvernul sârb le-a negat.

Vucici a declarat în interviul FT de sâmbătă că vânzările de muniție sârbească „fac parte din renașterea noastră economică și sunt importante pentru noi”.  

„Eu trebuie să am grijă de poporul meu. Avem prieteni și la Kiev și la Moscova. Ei sunt frații noștri slavi”, a declarat președintele sârb.

Mikovici mai spune că Kremlinul nu este într-o poziție să strice relațiile cu Serbia, chiar și în ciuda acestor vânzări de muniție.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri