Senatul SUA interzice prin lege importul de bunuri din provincia chineză Xinjiang, ca măsură împotriva muncii forțate a uigurilor

Data actualizării: Data publicării:
uigur cu masca pe figura protesteaza
Reprimarea uigurilor din China a atras proteste din partea Occidentului. Foto: Profimedia Images

Senatul american a adoptat miercuri o lege care interzice importurile de produse din regiunea Xinjiang din China, într-un nou demers de a sancționa Beijingul pentru ceea ce oficialii SUA afirmă că este un genocid împotriva uigurilor și a altor grupuri musulmane, scrie Reuters.

Legea pentru Prevenirea Muncii Forțate a Uigurilor creează "prezumția refutabilă" potrivit căreia bunurile produse în provincia Xinjiang sunt făcute cu ajutorul muncii forțate și, prin urmare, sunt interzise conform Legii Tarifelor din 1930, cu excepția cazurilor în care autoritățile americane decid altfel.

În prezent, importul de bunuri este interzis în cazul în care există indicii rezonabile de muncă forțată.

Legea va trebui să treacă și de Camera Reprezentanților pentru a fi promulgată de președintele Joe Biden. În acest moment nu este clar când se va întâmpla acest lucru.

"Nu vom închide ochii la crimele împotriva umanității ale Partidului Comunist din China și nu vom permite corporațiilor să obțină profit prin astfel de abuzuri oribile", a declarat senatorul republican Marco Rubio, inițiator al legii alături de democratul Jeff Merkley.

"Nicio companie americană nu va profita de pe urma acestor abuzuri. Niciun american nu va cumpăra produse provenite din muncă forțată", a spus Jeff Merkley.

Legea este așteptată să primească sprijin puternic în Camera Reprezentanilor, care a aprobat măsuri similare aproape în unanimitate anul trecut.

Actul normativ va merge dincolo de pașii făcuți până acum de SUA pentru a-și asigura lanțul de aprovizionare în fața acuzațiilor de încălcări ale drepturilor omului în China, inclusiv interdicțiile actuale împotriva roșiilor, bumbacului și a altor produse din Xinjiang.

Grupurile pentru drepturile omului, foști rezidenți ai zonei, avocați și oficiali occidentali afirmă că autoritățile din Xinjiang folosesc munca forțată, ținând în detenție în jur de un milion de uiguri și alte minorități etnice musulmane, începând din 2016.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri