Senatul francez a votat interzicerea purtării hijabului și a altor „simboluri religioase vizibile” în competițiile sportive, în urma unui amendament propus de Republicani, un partid de dreapta care a susținut că jihabul pune în pericol siguranța sportivelor. Dar femeile care fac sport purtând vălul spun că efectul este „devastator”, potrivit CNN.
Senatoarea Jaqueline Eustache-Brinio spune că guvernul francez trebuie să aibă „curajul” să reziste la ceea ce ea a descris drept „controlul islamist” asupra țării.
„Trebuie să avem curajul, oriunde este posibil, să păstrăm unitatea și coeziunea Republicii”, a spus ea.
Se estimează că cinci milioane de oameni formează populația musulmană a Franței, cea mai mare din Europa. Iar sportivele musulmane spun că măsura adoptată de parlamentarii francezi va avea un efect „devastator” pentru ele.
Mama Diakité are 23 de ani și joacă fotbal de 10 ani. Dar acest lucru s-ar putea schimba, spune ea, dacă interzicerea purtării hijabului în timpul meciurilor devine lege.
„Aproape că înseamnă sfârșitul fotbalului pentru mine”, spune Diakité, membră a echipei Les Hijabeuses din Paris. Sportivele militează împotriva interdicției, spunând că măsura ar însemna excluderea femeilor musulmane din sport.
„Ceea ce vrem să facem este să aplicăm articolul din Cartea Olimpică pe care nimeni nu vrea să-l vadă. Articolul 50 precizează că în sport nu există nici un element politic, nici religios. Cred că în sport și competiții trebuie să menținem neutralitatea până la final,” spune senatoarea Eustache-Brinio.
Totuși, numeroase sportive au concurat purtând hijab la Jocurile Olimpice și au fost dezvoltate diferite modele pentru a permite femeilor musulmane să concureze în siguranță cu capul acoperit.
Femeile musulmane din Franța se confruntă deja cu restricții cu privire la ceea ce pot purta în anumite locuri. Vălul islamic complet (burqa și niqab) a fost interzis în locurile publice – inclusiv pe stradă, în transportul public, magazine, spitale și cinematografe - din aprilie 2021, în urma unei legi care interzice ascunderea feței în spațiul public.
Câteva alte țări, inclusiv Germania, Belgia, Olanda și Danemarca, au adoptat propriile interdicții, parțiale și locale, de acoperire a feței.
Jihabul nu acoperă însă fața, ci doar părul femeii care îl poartă.
Federația Franceză de Fotbal interzice deja femeilor să poarte hijab în meciurile și competițiile oficiale - în ciuda faptului că FIFA a permis purtarea acestora în 2014, după o interdicție de șapte ani. Votul senatorilor ar interzice hijabul și în afara competițiilor oficiale.
Senatul a recunoscut că dezacordurile între parlamentari cu privire la interdicția propusă va împiedica adoptarea proiectului de lege în actuala sa formă. Instituția a exprimat „regretul” față de „lipsa de voință” a guvernului de a pune capăt a ceea ce ei au descris drept „dezvoltarea islamismului în sport”.
Legea va fi acum revizuită de Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, care este for decizional.