Un atac israelian la periferia Beirutului l-a vizat, joi, pe șeful unităților de drone a mișcării șiite libaneze proiraniene Hezbollah, a declarat o sursă apropiată mișcării libaneze, fără a preciza dacă acesta a fost ucis sau rănit, relatează Radio France Internationale.
ACTUALIZARE 19.35: Mohammed Srour a fost ucis în atacul din Beirut de joi, care s-a soldat cu moartea a două persoane, a afirmat armata israeliană, citată de BFM TV.
„Avioane de luptă au vizat și eliminat ținta, comandantul unității aeriene a Hezbollah, în Beirut”, a declarat armata într-un comunicat.
Surse locale libaneze au afirmat că atacul s-a soldat cu patru morți, între care și Srour, scrie ynetnews.com.
Știrea inițială
„Atacul l-a vizat pe comandantul unității de drone, Mohammed Srour, zis și Abou Saleh, a cărui soartă, în urma acestui atac, nu este deocamdată cunoscută”, a declarat sursa, care a dorit să-și păstreze anonimatul. La rândul său, Israelul a anunțat că a lansat o serie de atacuri țintite în Beirut, fără a furniza mai multe detalii.
Israelul promite să lupte contra Hezbollah „până la victorie”
Israelul a promis joi să lupte împotriva Hezbollah în Liban „până la victorie”, sfidând aliaţii, inclusiv Statele Unite, şi respingând astfel un apel internaţional pentru o încetare a focului timp de 21 de zile, un răgaz care a fost cerut de marile puteri pentru a permite diplomaţiei evitarea unui război mai amplu, relatează AFP şi Reuters, preluate de News.ro.
„Nu va exista nicio încetare a focului în nord”, a declarat ministrul de externe, Israel Katz, într-o postare pe X. „Vom continua să luptăm împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah cu toată puterea noastră până la victorie şi întoarcerea în siguranţă a locuitorilor din nord la casele lor”, a afirmat Katz.
La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se îndreaptă spre New York pentru a se adresa ONU, nu a dat încă un răspuns oficial la propunerea de armistiţiu, potrivit biroului său, dar în schimb a dat instrucţiuni armatei să continue lupta.
Susţinătorii liniei dure din guvernul său declaraseră anterior că Israelul ar trebui să respingă orice armistiţiu şi să continue să lovească Hezbollah până când capitulează.
Liderii mondiali sunt îngrijorați
Liderii mondiali s-au arătat îngrijioraţi cu privire la escaladarea rapidă a conflictului, care se desfăşoară în paralel cu războiul Israelului din Gaza.
Cele mai grele lupte din ultimele două decenii dintre Israel şi gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, au stârnit temeri cu privire la o nouă ofensivă terestră israeliană peste frontiera libanezo-israeliană.
Hezbollah are confruntări cu armata israeliană încă de când mişcarea musulmană şiită a fost creată de Gardienii Revoluţiei din Iran în 1982 pentru a contracara invazia israeliană din Liban. De atunci, mişcarea a devenit cel mai puternic reprezentant al Teheranului în Orientul Mijlociu.
Statele Unite, Franţa şi alţi câţiva aliaţi au făcut apel la o încetare imediată a focului de 21 de zile la frontiera dintre Israel şi Liban. De asemenea, aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru o încetare a focului în Gaza, în urma unor discuţii intense la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Cele mai puternice lovituri aeriene împotriva Hezbollah de la războiul din 200
În ultima săptămână, Israelul a lansat cele mai puternice lovituri aeriene în Liban de la războiul din 2006, ucigând peste 600 de persoane, în timp ce lunile întregi de tiruri transfrontaliere schimbate cu mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, se apropie de un război total.
Hezbollah a tras sute de rachete asupra unor ţinte din Israel, inclusiv, pentru prima dată, asupra centrului comercial din Tel Aviv, deşi sistemul de apărare aeriană al Israelului a asigurat că pagubele au fost limitate.
Miercuri, şeful armatei israeliene a făcut cel mai explicit comentariu public de până acum cu privire la posibilitatea unui atac terestru asupra Libanului, spunând trupelor din apropierea graniţei să fie pregătite de o incursiune.
Armata israeliană a declarat că a atacat zeci de ţinte ale Hezbollah, inclusiv combatanţi, clădiri militare şi depozite de arme, în mai multe zone, joi dimineaţa.
Mii de libanezi au căutat adăpost în şcolile din Beirut.
Luptele neîncetate au determinat unele ţări vecine să îşi facă griji cu privire la siguranţa cetăţenilor lor care trăiesc în Liban. Turcia face pregătiri pentru o eventuală evacuare a cetăţenilor săi şi a cetăţenilor străini din Liban, a declarat joi o sursă din Ministerul turc al Apărării.
Editor : Marina Constantinoiu