Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a fost membrul unei turpe de comando instruite de CIA. Scopul detașamentului, numit „Unitatea 2245”, era de a pătrunde în spatele liniilor inamice și de a captura drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii CIA să spargă sistemele de criptare ale rușilor, scrie The New York Times.
Potrivit jurnaliștilor americani, parteneriatul dintre CIA și serviciile ucrainene a început la sfârșitul lunii februarie 2014, când fostul președinte Viktor Ianukovici a fugit în Rusia.
CIA a ajutat, de asemenea, la antrenarea unei noi generații de spioni ucraineni care a operat în interiorul Rusiei, în toată Europa și în Cuba și în alte locuri unde rușii au o prezență mare. Parteneriatul a fost considerat un succes, iar CIA a vrut să fie un exemplu pentru parteneriate cu alte agenții europene de informații axate pe contracararea Rusiei.
În 2016, CIA a început să antreneze o unitate de elită a forțelor speciale ucrainene numită „Unitatea 2245”. Din aceasta făcea parte și Kirilo Budanov, actualul șef al spionajului militar ucrainean care s-a remarcat „pentru curajul și operațiunile riscante din spatele liniilor inamice”.
„Generalul Budanov era o stea în devenire în Unitatea 2245. Era cunoscut pentru operațiunile îndrăznețe din spatele liniilor inamice și avea legături strânse cu CIA. Agenția l-a antrenat și chiar l-a trimis pentru îngrijiri medicale la Centrul Medical Militar Walter Reed din Maryland după ce a fost împușcat în brațul drept în timpul luptelor din Donbas”, au scris jurnaliștii americani.
În timpul uneia dintre operațiuni, Budanov, deghizat într-o uniformă rusă, a condus un comando ucrainean în Crimeea ocupată.
Pe atunci lt. Col. Budanov și-a condus camarazii printr-un golf îngust cu bărci cu motor gonflabile. Dar o unitate de comando rusă îi aștepta. Ucrainenii au ripostat, ucigând mai mulți luptători ruși, inclusiv fiul unui general, înainte de a se retrage pe țărm, de a plonja în mare și de a înota ore întregi spre teritoriul controlat de ucraineni.
Totuși, misiunea din 2016, din Crimeea, a fost considerată de partea americană o linie roșie, ținând cont că CIA nu aproba misiuni letale, iar oficialii de la Washington i-au avertizat pe ucraineni că vor închide programul.
NYT notează că sub președinția lui Donald Trump, cooperarea dintre CIA și ucraineni s-a extins pentru a include programe de instruire specializate și construirea de baze secrete suplimentare.
Începând din noiembrie 2021, CIA și MI6 au trimis mesaje omologilor lor ucraineni că Rusia se pregătește pentru o invazie la scară largă pentru a decapita guvernul și a instala la Kiev o conducere marionetă. Serviciile de informații au enumerat numele oficialilor ucraineni pe care rușii plănuiau să-i ucidă sau să-i captureze, precum și ucrainenii pe care Kremlinul intenționa să-i pună la putere.
Articolul citează, de asemenea, un înalt oficial ucrainean care a spus că, în cel puțin un caz, CIA a împărtășit informații cu Ucraina, care au ajutat la dejucarea unui complot împotriva președintelui Volodimir Zelenski.