Șeful spionajului militar din Ucraina susține că "Rusia se adaptează și ne copiază tacticile foarte mult"

Data actualizării: Data publicării:
Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov, stă la biroul său.
Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov. Foto: Profimedia Images

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraine, a declarat la Forumul de Strategie Europeană Ialta, care a avut loc la Kiev, că în ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, Ucraina se află în avantaj în fața Rusiei, care e depășită. Cu toate acestea, trupele Moscovei se adaptează, schimbă strategia și modul în care acționează constant și copiaza foarte mult din tacticile Ucrainei, relatează The Guardian.

În cadrul Forumului care a reunit decidenți ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, Budanov a spus că "în ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele. Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri".

Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război "pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor".

"Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult", a afirmat şeful spionajului militar ucrainean.

Ce spune Budanov despre scandalul cu Elon Musk

În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus că nu este sigur că Elon Musk ar fi apăsat niște butoane pentru a opri mișcarea unor drone.

"Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea", a precizat şeful GUR.

"Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului", a punctat Budanov, citat de news.ro

Elon Musk a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a reţelei sale de sateliţi Starlink în oraşul portuar Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de la Marea Neagră, spunând că se temea de complicitate într-un act de război «major».

Ce relatează Musk despre războiul din Ucraina în biografia sa

Miliardarul a făcut această declarație joi, pe platforma sa de socializare, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a şefului SpaceX, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea reţelei Starlink în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.

Musk a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgenţă din partea Ucrainei "de a activa Starlink până la Sevastopol". El nu a precizat data solicitării.

"Intenţia evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruseşti la ancoră", a scris Musk.

"Dacă aş fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului", a adăugat el.

Potrivit CNN, noua biografie a lui Walter Isaacson intitulată "Elon Musk", care va fi lansată marţi de Simon & Schuster, spune că, atunci când dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibil s-au apropiat anul trecut de flota rusă, "au pierdut conectivitatea şi au fost aduse la ţărm fără a face rău".

Biograful mai spune că decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliţii, a fost determinată de teama acută că Rusia ar răspunde la un astfel de atac ucrainean cu arme nucleare.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Transnistrenii, cu Rusia în suflet, dar în acte cu Moldova: cum fug de marele urs și se
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...