Șeful OMS spune că situația sanitară din Fâșia Gaza este inumană și continuă să se deterioreze. „A devenit o zonă a morții”

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. cu mainile impreunate im dreptul fetei
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atenţionat miercuri că situaţia „sanitară şi umanitară” din Fâşia Gaza este „inumană”, după peste patru luni de război, informează AFP, potrivit Agerpres. 

„În ce fel de lume trăim dacă oamenii nu-şi pot procura hrană şi apă, iar persoane care nici nu pot să meargă nu pot beneficia de îngrijire?”, s-a întrebat directorul OMS într-o conferinţă de presă la Geneva.

„În ce fel de lume trăim când personalul medical riscă să fie bombardat în timp ce munceşte? În ce lume trăim când spitalele trebuie să se închidă pentru că nu mai au curent sau medicamente pentru a salva pacienţii şi când sunt luate la ţintă de militari?”, a continuat acesta.

„Situaţia sanitară şi umanitară din Gaza este inumană şi continuă să se deterioreze”, a insistat directorul OMS, subliniind că în general „Gaza a devenit o zonă a morţii”, în condiţiile în care „o mare parte a teritoriului a fost distrus, peste 29.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, multe altele sunt date dispărute, presupuse moarte, multe altele sunt rănite”.

El a mai notat că nivelurile de malnutriţie severă din Fâşia Gaza au crescut dramatic de la începutul războiului, trecând de la sub 1% la peste 15% în anumite zone.

„Avem nevoie de o încetare a focului acum! Ostaticii trebuie să fie eliberaţi, bombele trebuie să se oprească să mai cadă şi accesul la ajutor umanitar trebuie să fie liber. Umanitatea trebuie să prevaleze”, a conchis directorul OMS.

Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent lansat pe 7 octombrie de comandouri ale Hamas infiltrate în sudul Israelului. Peste 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene. Armata israeliană a lansat o ofensivă care a făcut peste 29.000 de morţi în Gaza, marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, împingând enclava palestiniană într-o criză alimentară şi umanitară.

Potrivit ONU, aproximativ 2,2 milioane de oameni, adică marea majoritate a populaţiei din teritoriul palestinian, sunt ameninţaţi din foamete, situaţia fiind deosebit de alarmantă în nord, unde domnesc "haosul şi violenţa", afirmă Programul Alimentar Mondial (PAM), care marţi a suspendat distribuirea ajutoarelor în acest sector.

Ajutorul umanitar autorizat de Israel intră în Gaza în principal pe la Rafah, dinspre Egipt, dar livrarea lui în nord este aproape imposibilă din cauza distrugerilor şi a luptelor care izolează regiunea de restul teritoriului.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
ANAF pune tunurile pe românii care scot bani de la bancomat, când vorbim de sume mari. Ce urmărește...
Digi FM
Dan Negru ironizează „Ordonanța trenuleț”: „Îi dau fiicei mele 100 de lei, îi iau 70% și...
Pro FM
Val de critici după ce Mira s-a afișat în costum de baie, cu abdomenul la vedere: „Mai pune câteva kilograme...
Film Now
Două filme noi au debutat în forţă la box office-ul nord american în perioada sărbătorilor de iarnă
Adevarul
Comuniștii au dat liber la Revelioane în România. Cum a apărut acest obicei și când se sărbătorea, de fapt...
Newsweek
1.400.000 pensionari iau bani în plus la pensie, chiar dacă Ordonanța Trenulețul le îngheață. De ce?
Digi FM
România, cap de listă într-un clasament al Vogue privind cele mai bune locuri de vizitat din lume în 2025: „O...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, mesaj emoționant la aniversarea celor 17 ani de căsnicie: „Simt o greutate pe inimă...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025