Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca statele membre ale alianței nord-atlantice să îşi crească ţinta privind cheltuielile cu apărarea, care este în prezent de 2% din PIB, la summitul din iulie de la Vilnius. România a anunțat deja că intenționează să crească bugetul apărării la 2,5 % din PIB.
„Presupun că va exista o nouă ţintă pentru cheltuielile cu apărarea la summitul NATO din iulie de la Vilnius”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru cotidianul germen Die Welt, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
„Ţinta de două procente a fost stabilită iniţial pentru un deceniu, deci până în 2024. Prin urmare, trebuie ca acum să o actualizăm”, a adăugat şeful NATO.
Stoltenberg a precizat că încă nu poate spune care fi noua ţintă asupra căreia statele membre ar putea cădea de acord.
„Dar presupun că va fi o ţintă mai ambiţioasă decât până acum, pentru că toată lumea vede că trebuie să investim mai mult”, a adăugat el.
De la invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut, multe state membre NATO şi-au sporit cheltuielile militare.
România a decis, în octombrie 2022, în ședință CSAT, să aloce 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.
„Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate. Este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli. Răspunsul nostru - al țărilor NATO și al partenerilor noștri - trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”, a declarat președintele Klaus Iohannis după ședința CSAT de pe 25 octombrie 2022.
Editor : B.P.