Șeful CIA, William Burns, a făcut o vizită secretă la Kiev, zilele trecute. În această călătorie, care nu a fost anunțată anterior, șeful CIA s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu oficialii de top ai serviciilor ucrainene de informații, anunță Washington Post.
Călătoria a venit într-un moment critic al conflictului, în timp ce forțele ucrainene se luptă să obțină un avantaj decisiv în contraofensiva începută de aproximativ trei săptămâni, mai precizează ziarul american.
„Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an”, a declarat un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului.
Scopul a fost de a reafirma angajamentul administrației Biden de a împărtăși informații menite să ajute Ucraina să se apere, a adăugat oficialul.
În mod public, oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea față de criticii privind ritmul în care s-a desfășurat până acum contraofensiva, dar, în privat, militarii de la Kiev i-au transmis lui Burns că sunt optimiști cu privire la obiectivul lor de a recuceri un teritoriu substanțial până la toamnă.
„Rusia va negocia doar dacă se va simți amenințată”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.
Rămâne de văzut dacă Ucraina poate realiza aceste planuri, într-un termen atât de scurt. CIA a refuzat să comenteze atunci când i s-a cerut evaluarea lui Burns cu privire la perspectivele ofensivei.
Călătoria lui Burns a avut loc chiar înainte de rebeliunea eșuată a liderului mercenarilor Evgheni Prigojin împotriva instituțiilor de apărare ale Rusiei. Deși comunitatea de informații a SUA a aflat la mijlocul lunii iunie că Prigojin plănuia un atac armat de un anumit fel, aceste constatări nu au fost discutate în timpul întâlnirilor cu Zelenski, a declarat oficialul american.
Oficialii administrației Biden au subliniat în mod repetat că Washingtonul și Kievul nu au avut nimic de-a face cu marșul eșuat asupra Moscovei, o provocare rară la adresa președintelui rus Vladimir Putin pe care Statele Unite au caracterizat-o ca fiind o chestiune internă.
Într-un efort de a întări această linie, Burns a dat un telefon omologului său rus, Serghei Narîșkin, după eveniment și a subliniat că Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel, potrivit Wall Street Journal.
Editor : Bianca Chirilă