Șeful Apărării britanice spune că Putin nu vrea un război cu NATO: „Avem un avantaj enorm”

Data publicării:
Tony Radakin
Tony Radakin, șeful militar al armatei britanice. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin nu vrea un război direct cu NATO și nici declanșarea unui război mondial, a declarat șeful forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, relatează Sky News. El susține că Ucraina poate învinge Rusia și că trebuie menținut sprijinul pentru Kiev.

Într-un interviu acordat cu ocazia aniversării a 80 de ani de la debarcarea din Ziua Z a celui de-al Doilea Război Mondial, șeful Statului Major al Apărării a afirmat că un al treilea conflict global nu este iminent, avertizând împotriva folosirii unui „limbaj liber”. În schimb, el a spus că lucrurile au devenit pur și simplu „un pic mai periculoase”.

„Putin nu vrea un război cu NATO”

Declarațiile amiralului Radakin vin în contextul în care SUA și alți aliați au dat undă verde Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei - o mișcare care a escaladat și mai mult tensiunile dintre Occident și Moscova.

Cu toate acestea, el a părut foarte încrezător că Kremlinul nu urmărește o confruntare directă cu membrii alianței NATO. „Putin nu vrea un război cu NATO. Putin nu vrea un război nuclear. Iar noi avem un avantaj enorm datorită forței NATO”, a spus el.

În ceea ce privește eventualitatea unui Al Treilea Război Mondial iminent, șeful militar a spus: „Trebuie să fim foarte atenți să facem o distincție între amenințările cu adevărat grave și profunde de la sfârșitul anilor 1930 și apoi modul în care am intrat într-un război mondial și să nu folosim un limbaj lejer, cum că am fi cumva în pragul unui război mondial acum. Lumea a devenit un pic mai periculoasă. Dar ar trebui să fim liniștiți de tot ceea ce avem în vigoare.”

Cu toate acestea, amiralul Radakin susține că publicul britanic va fi din nou la înălțimea provocării în cazul în care va exista vreodată o altă amenințare existențială precum cea reprezentată cândva de Germania nazistă.

„Categoric! Cred că națiunea noastră are această mândrie, are acest angajament”, a spus el.

Încrezător că Ucraina va învinge

Amiralul Radakin, care este cunoscut pentru faptul că are o perspectivă optimistă, a insistat că Rusia „eșuează” în Ucraina, chiar dacă forțele ruse au lansat o nouă invazie în regiunea nord-estică Harkov, unde au recucerit teritoriu, în timp ce trupele ucrainene suferă din cauza lipsei de muniție și a forței de muncă.

„Rusia face progrese tactice pe uscat”, a declarat șeful armatei britanice.

„Dar trebuie să privim în perspectivă. Dacă vă întoarceți la martie 2022, Rusia luase aproximativ 17% din teritoriul Ucrainei. Astăzi are 11%. Deci Rusia este încă în deficit”.

Întrebat dacă este încrezător că Ucraina va învinge, amiralul Radakin a spus: „Sunt extrem de încrezător. Până la sfârșitul lunii iunie, Rusia va fi pierdut 500.000 de oameni - morți și răniți. Am depășit deja 800 de zile pentru un război pe care Putin a anticipat că va dura trei zile. Este greu pentru Ucraina, dar trebuie să ne menținem sprijinul”.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Katy Perry, într-un costum de baie îndrăzneț, alături de Orlando Bloom. Silueta artistei, din nou în centrul...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare
Newsweek
VIDEO Tânăr după BAC: „O să dau la Litere chiar dacă mor de foame. Asta îmi place
Digi FM
Câți bani câștiga Smiley când făcea parte din trupa Simplu: „Ne facem de râs! Strângeam bani să mâncăm la...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...