News Alert Biden va permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA (presă)

Data actualizării: Data publicării:
Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto - Profimedia Images
Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto - Profimedia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar fi acordat Ucrainei permisiunea să folosească armele americane pentru a lovi ținte din Rusia, dar doar în apropierea regiunii Harkov, în care armata invadatoare a început, recent, noi operațiuni, relatează BBC, care citează surse din presa americană.

„Președintele a dat indicații, recent, echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane în scopuri de contra-atac în Harkov, în așa fel încât Ucraina să poată lovi forțele ruse care atacă acolo sau care se pregătesc să atace”, ar fi declarat un oficial american de rang înalt, conform Politico.

Deși politica guvernului SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă în interiorul teritoriului statului agresor cu arme americane rămâne în vigoare, cu această excepție, propaganda regimului criminal de la Kremlin va încerca, cel mai probabil, să forțeze ideea că această decizie este o „escaladare”.

Totuşi, Politico subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situaţie ce va ajuta Ucraina să îşi apere mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţa cu Rusia.

Statele Unite au transmis, până acum, că nu încurajează şi nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe împotriva Rusiei, dar secretarul de stat Antony Blinken, aflat miercuri la Chişinău, a avut unele nuanţări.

SUA își vor „ajusta și adapta” politicile

El a declarat că SUA îşi vor „ajusta şi adapta” politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia actuală a SUA în această privinţă.

„Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta. Este exact ceea ce vom face şi în continuare”, a spus el.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a precizat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcţie de condiţiile de pe câmpul de luptă. „Şi acest lucru nu se va schimba”, a declarat el de la Washington. „Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a ţinut să puncteze Kirby. 

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, înainte de reuniunea de la Praga a miniştrilor de externe ai alianţei, că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Financial Times a relatat, joi, că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniştească spiritele la Kiev, după ce relaţiile cu SUA au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte şi din cauza faptului că administraţia Biden nu permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.

Invadatorii atacă în Harkov

Rusia îşi consolidează forţele în apropierea părţii nordice a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă luna aceasta, dar încă nu dispune de numărul de trupe necesar pentru a organiza o ofensivă majoră în zonă, a declarat joi comandantul armatei Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski.

Ucraina afirmă că a stabilizat situaţia în regiunea Harkov, unde forţele ruseşti au lansat un asalt transfrontalier la 10 mai, care a deschis un nou front în războiul ce durează de 27 de luni şi a obligat Ucraina să-şi împrăştie şi mai mult trupele şi-aşa depăşite numeric.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski a declarat că Rusia continuă să trimită regimente şi brigăzi suplimentare din alte zone şi din bazele de antrenament pentru a-şi întări trupele pe cele două linii principale de atac din nordul regiunii Harkov. Este vorba de zona Strilecea-Lîpţi, între două sate mici, şi periferia oraşului de frontieră Vovceansk, unde au avut loc lupte urbane.

Aceste forţe sunt în prezent insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă şi o străpungere a apărării noastre”, a dat asigurări Sîrski pe Telegram.

Statul Major General al Ucrainei a transmis că forţele sale continuă să îşi consolideze liniile de apărare în zonă şi au respins joi un atac rusesc în apropierea satului Starîţia, pe frontul din Harkov. Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale, Ruslan Muzîciuk, a declarat că forţele ruse nu au avansat în regiunea Harkov în ultima zi.

Sîrski a mai spus că „crearea de către Ucraina a unei rezerve de muniţii” a redus, de asemenea, capacităţile ofensive ale forţelor ruseşti. Observaţia sugerează, aşa cum declara şi secretarul de stat Antony Blinken, miercuri, la Chişinău, că lipsa acută de muniţie de artilerie a Ucrainei s-a atenuat de când Statele Unite au aprobat, în sfârşit, un pachet major de ajutor, în aprilie, după luni de întârziere.

Blinken a declarat, miercuri, că armele americane care sunt livrate acum Ucrainei ajută la stabilizarea liniilor de front ucrainene.

Rusia îşi concentrase până acum cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, unde trupele sale au reuşit să facă progrese lente, dar constante de la capturarea oraşului Avdiivka din regiunea Doneţk, în februarie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii plecați pentru o viață mai bună se întorc masiv în țară, dar se răzgândesc și...
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Christina Aguilera, irezistibilă într-un body mulat, asortat cu dresuri plasă. Cântăreața e într-o formă de...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Un violator care se identifică femeie a fost condamnat la 6 ani și jumătate într-o închisoare pentru bărbați
Newsweek
Legea pensiilor, schimbată. 2.400.000 pensionari au pensie mărită în octombrie. În ce zi intră banii
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...