Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este „evident" ucraineană, în ciuda faptului că Moscova și-a însușit-o și s-a declarat proprietara uzinei după anexarea regiunii, a arătat joi directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
„Pentru noi este evident că centrala aparţine (operatorului ucrainean) Energoatom deoarece este o instalaţie ucraineană”, a declarat Rafael Grossi într-o conferință de presă la Kiev. El a fost primit joi de preşedintele Volodimir Zelenski, iar în următoarele zile este așteptat la Moscova, unde speră să aibă discuții „la nivel foarte înalt”.
„Continuăm să spunem ce trebuie făcut, adică să evităm în esenţă un accident nuclear la centrală, ceea ce rămâne o posibilitate foarte, foarte clară”, a avertizat Grossi, care a denunțat totodată „condiţiile aproape insuportabile” în care lucrează personalul ucrainean al centralei, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Întrebat de corespondentul CNN dacă AIEA va boicota procesul prin care personalul de la Zaporojie ar putea deveni angajați ai companiei ruse Rosatom, Grossi a răspuns: „Nu pot nici să boicotez, nici să le fac jocul. Trebuie să fac ceea ce trebuie, iar ceea ce trebuie în acest caz este în primul rând să mă uit la securitatea, siguranța și bunăstarea personalului”.
Rusia s-a declarat oficial proprietara centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin. Dar chiar în momentul în care Putin semna decretul, operatorul ucrainean Energoatom a anunțat că președintele său va prelua atribuțiile de director general al centralei.
Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este din luna august ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.
Șeful agenției ONU a subliniat că anexările ruse nu sunt acceptabile potrivit dreptului internațional, iar acesta este cadrul legal care ghidează organizația sa. „Suntem o organizație internațională. Ne ghidăm după dreptul internațional. Și, după cum știți foarte bine, anexările nu sunt acceptate de dreptul internațional, de Carta ONU, de alte instrumente. Deci, acest lucru este foarte clar”, a declarat Grossi. „Dar există consecințe practice și mă ocup și de asta”, a adăugat el.
Grossi a spus că „în ceea ce privește modificările contractuale” care ar putea apărea ca urmare a anunțurilor făcute de Rusia, va discuta despre asta la Moscova în zilele următoare.
„Nu există prea multă claritate cu privire la amploarea acestor schimbări propuse, așa că va trebui să am mai multă claritate. Pentru noi, este evident că, din moment ce este o instalație ucraineană, proprietatea este a Energoatom. Orice schimbare ar fi o chestiune complicată”, a declarat șeful AIEA. „Treaba mea este să împiedic un accident nuclear și asta este ceea ce fac”, le-a spus Grossi reporterilor la Kiev.
El a mai declarat că AIEA intenționează să mărească numărul de membri ai personalului său aflați la uzină de la doi la patru, care probabil vor efectua rotații de trei-patru săptămâni.
Editor : Luana Pavaluca