Se schimbă regulile în Schengen

Data publicării:
EU Referendum - The Schengen Agreement
SCHENGEN, LUXEMBOURG - MAY 11: A road sign points the way to France as motorists leave the town of Schengen where the 1985 European Schengen Agreement was signed on May 11, 2016 in Schengen, Luxembourg. The Schengen Agreement, which led to the creation of Europe's borderless Schengen Area, was signed on 14 June 1985 in the small hamlet of Schengen at the tri-border point of Germany, Luxembourg and France. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Comisia Europeană va prezenta, la sfârșitul acestei luni, o propunere de modificare a regulilor ce privesc spațiul de liberă circulație Schengen, scrie cotidianul El Pais, potrivit Agerpres.

EU Referendum - The Schengen Agreement
FOTO: Gulliver / Getty Images

Inițiativa survine la scurt timp după ce cinci state europene, inclusiv Franța și Germania, au cerut celorlalte țări membre ale spațiului Schengen să accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor excepționale ce pot fi instituite la frontierele interne.

Riscurile teroriste par să-i fi convins în final pe responsabilii Comisiei Europene să se gândească la noi reguli pentru funcționarea spațiului Schengen. Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a admis că actualele norme prezintă unele carențe ce fac dificilă combaterea terorismului. Totuși, el a adăugat că nu va da un cec în alb pentru orice introducere temporară a controalelor la frontierele interne.

În acest context, Avramopoulos a amintit că în luna noiembrie trebuie să înceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membră a UE, dar face parte din Schengen) și Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migrația ilegală.

Deși nu s-a regăsit pe agenda reuniunii JAI desfășurată joi la Bruxelles, reforma spațiului Schengen a fost totuși discutată, notează El Pais. Franța și Danemarca, două dintre țările care au prezentat o inițiativă comună pentru a extinde până la patru ani controalele la frontierele interne, și-au susținut această idee în dezbatere. Conform aceluiași cotidian, aceste țări împreună cu Germania, Austria și Norvegia mizează pe sprijinul — sau măcar pe lipsa opoziției — majorității statelor membre pentru promovarea acestei inițiative.

'Știm că teroriștii de la Barcelona au trecut prin Franța. Trebuie să găsim o modalitate de a continua să controlăm frontierele', a declarat în fața jurnaliștilor ministrul francez de interne Gérard Collomb.

Și omologul său german Thomas de Maiziere a subliniat că „atât timp cât frontierele externe ale UE nu sunt suficient de sigure, va exista necesitatea unor controale interne la frontiere”.

Pe de altă parte, comisarul Avramopoulos a anunțat că va propune în luna octombrie crearea unei unități europene de informații pentru a răspunde amenințării teroriste, cu obiectivul de a îmbunătăți schimburile de date despre teroriști și combatanți străini, el comparând acest viitor serviciu secret european cu CIA.

Ideea creării unei astfel de structuri europene de informații a fost avansată și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său de miercuri despre stare Uniunii, în care a pledat pe ansamblu pentru aprofundarea integrării europene și a sporirii rolului instituțiilor comunitare în detrimentul autorităților naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...