Scholz cere ca Italia să nu fie lăsată singură în fața valului de migranți și solicită ca statele UE să împartă "responsabilitatea"

Data publicării:
Cancelarul Germaniei Olaf Scholz participă la evenimentul Europaforum din Berlin, pe 6 iunie 2023.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a cerut ca Italia să nu fie lăsată singură, în condițiile în care această țară se confruntă cu un val tot mai mare de migranți și a cerut solidaritate din partea altor state UE, chiar înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Interne din UE în care se va discuta propunerea Suediei ca țările UE să primească "cote" de migranți sau să ajute financiar statele supuse unor presiuni mai mari.

"Italia, Grecia şi alte ţări de la Mediterana se confruntă cu o provocare enormă, pentru că numărul de persoane care sosesc la frontierele lor creşte. Nu putem lăsa singure Italia şi celelalte ţări, trebuie să adoptăm o abordare de solidaritate şi responsabilitate", a declarat Scholz într-un interviu pentru Corierre della Sera, informează Agerpres.

Cancelarul federal german urmează să aibă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni la mijlocul zilei de joi.

"Avem nevoie de o distribuire solidară a responsabilităţii şi competenţelor între statele membre ale UE", a spus Scholz, amintind că ţara sa a găzduit în 2022 "peste un milion" de ucraineni ce au fugit de război, precum şi "230.000 de refugiaţi provenind din alte ţări".

Declarațiile vin în contextul în care joi are loc o reuniune a miniștrilor de Interne din UE, în Luxemburg, unde va fi discutată reforma politicii privind migrația.

Propunerea de compromis înaintată de Suedia, ţară ce deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, prevede ca statele membre să primească un anumit număr de solicitanţi de azil sosiţi într-o ţară din UE supusă unei presiuni a migraţiei sau să participe cu o contribuţie financiară pentru această ţară.

Meloni, care conduce o coaliţie de extremă dreapta, şi-a centrat campania electorală din 2022 în mare parte pe lupta împotriva imigraţiei ilegale, dar numărul de migranţi sosiţi în Italia a crescut în mod semnificativ de la începutul anului.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne italian, circa 52.300 de migranţi au sosit în Italia în perioada 1 ianuarie - 7 iunie, comparativ cu 21.200 în aceeaşi perioada în 2022.

Italia, una dintre primele porţi de intrare în UE şi unde sute de mii de migranţi au sosit în ultimii ani, le reproşează partenerilor săi europeni lipsa de solidaritate în repartizarea acestora din urmă, chiar dacă un mare număr dintre ei părăsesc ulterior peninsula pentru a ajunge în alte ţări.

 

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025