Scandalul Pegasus: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Marocului

Data actualizării: Data publicării:
barbat care vorbeste la telefon
Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Marocului. FOTO: Profimedia Images

Emmanuel Macron se află printre potențialele victime ale softului de spionaj Pegasus, folosit de unii lideri mondiali pentru a-și spiona rivalii politici, scrie Le Monde. Potrivit sursei citate, telefonul mobil al președintelui francez ar fi fost urmărit cu ajutorul programului spyware de serviciile de informații ale Marocului. Pe lista celor vizați de o posibilă infectare a telefoanelor mobile se află și fostul premier al Franței, Edouard Philippe dar și alți 14 membri ai Guvernului.

Unul dintre numerele de telefon ale președintelui Emmanuel Macron, pe care l-ar folosi din 2017 și până în prezent figurează pe o listă de numere aleasă de un serviciu de securitate al Marocului, unul dintre statele care au utilizat programul de spionaj Pegasus.

Alături de telefonul liderului francez, pe lista formată din peste 50.000 de numere de telefon, se regăsesc și cele ale fostului prim-ministru francez, cât și al altor 14 membri ai Guvernului.

Forbidden Stories, o organizație media nonprofit din Paris, și Amnesty International au avut inițial acces la lista filtrată și au distribuit-o către publicații partenere unite în „proiectul Pegasus”, printre care și publicația Le Monde.

Autenticitatea acestei liste și legătura sa cu programul de spionaj Pegasus au fost stabilite analizând zeci de telefoane care figurează pe listă. În marea majoritate a cazurilor, au fost găsite urme lăsate de Pegasus, adesea la câteva secunde după apariția telefonului corespunzător pe listă.

Contactat de Le Monde, Palatul Elysée a precizat că „dacă faptele se adeveresc, acestea sunt evident foarte grave. Se va face lumină asupra acestor dezvăluiri din presă. Unele victime franceze au anunțat deja că vor depune o plângere și, prin urmare, vor fi lansate anchete judiciare”.

Le Monde notează că Emmanuel Macron adoră telefoanele mobile. Pentru președintele francez, acestea reprezintă un instrument de lucru, un mijloc de guvernare și chiar un simbol al modernității sale.

Citiți și: Scandalul Pegasus: Viktor Orban și premierul Indiei au folosit un soft israelian pentru a spiona jurnaliști și rivali politici

Cum funcționează Pegasus

Pegasus este, cel mai probabil, cel mai puternic soft de spionaj dezvoltat vreodată de vreo companie privată. Odată ce a reușit să infecteze un telefon, acesta se transformă într-un dispozitiv de spionaj și monitorizare care poate să copieze mesaje trimise sau primite, poate să copieze și să trimită fotografii și poate să înregistreze apeluri telefonice.

Poate fi folosit inclusiv pentru a filma de pe camera telefonului sau pentru a activa microfonul pentru înregistrarea conversațiilor. Cu ajutorul GPS-ului, poate să arate celui care spionează unde te afli, unde ai fost și cu cine te-ai întâlnit.

O versiune inițială a Pegasus, din 2016, infecta telefoane cu ajutorul unor linkuri de phishing trimise prin SMS sau e-mail. De atunci, însă, capacitățile de atac au devenit mai sofisticate. Acum, infectarea cu Pegasus nu necesită acțiune din partea utilizatorilor, fiind realizată prin atacuri „zero-click”, exploatând vulnerabilități din sistemul de operare al dispozitivului.

În 2019, WhatsApp a dezvăluit că soft-ul NSO a fost folosit pentru a trimite malware către 1400 de telefoane prin folosirea unei astfel de vulnerabilități – doar printr-un apel pe Whatsapp, telefonul țintă putea fi infectat cu Pegasus, chiar dacă persoana nu a răspuns la telefon.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Planul nebunesc pentru cel mai lung zgârie-nori din lume. Explicația din spatele formei sale neobișnuite
Newsweek
Trei mari bănci au virat pensia pe card aseara târziu. În ce orașe pensionarii pot ridica banii?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Ministerul Afacerilor Externe.
MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Belgia
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...