Scandal la ONU. SUA și Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurității alimentare în întreaga lume „Nu mai blocaţi porturile”

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Șeful diplomaţiei americane și ambasadorul rus la ONU. Foto: Profimedia Images

Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul cerând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile de la Marea Neagră, relatează vineri France Presse.

Nu mai blocaţi porturile de la Marea Neagră! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor ce transportă alimente în afara Ucrainei, a cerut şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU organizată de Statele Unite, care prezidează în această lună acest organism.

Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune, a adăugat Blinken.

Potrivit oficialului american,  „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume a fost literalmente luată ostatică de armata rusă.

Denunţând dorinţa occidentală de a învinovăţi Rusia pentru toate problemele lumii, ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins în bloc acuzaţiile occidentale.

Criza alimentară din lume există de mult timp, iar cauzele ei fundamentale provin dintr-o spirală inflaţionistă alimentată de costurile în creştere ale asigurărilor, de fluxuri logistice dificile şi de speculaţii pe pieţele occidentale, a declarat diplomatul rus.

Porturile ucrainene sunt blocate de Ucraina de minele împrăştiate de această ţară de-a lungul ţărmului Mării Negre și de lipsa de voinţă a Kievului de a coopera cu armatorii pentru a elibera zeci de nave străine, a mai afirmat reprezentantul regimului de la Kremlin.

Vasili Nebenzia a denunţat încă o dată impunerea de sancţiuni occidentale împotriva ţării sale, asigurând că consecinţele acestora agravează insecuritatea alimentară, transmite Agerpres.

Sancţiunile nu blochează porturile Mării Negre, nu prind în capcană navele pline cu alimente şi nu distrug drumurile şi căile ferate ucrainene, a subliniat anterior Antony Blinken.

Sancţiunile nu împiedică Rusia să exporte alimente şi îngrăşăminte şi includ în mod deliberat excluderi pentru alimente, îngrăşăminte şi seminţe din Rusia, a adăugat secretarul de stat american, pentru care decizia de a face din alimente o armă vine doar de la Moscova

Această afirmaţie a fost împărtăşită de Ucraina. Solicităm ca Rusia să pună capăt furtului de cereale ucrainene, estimat astăzi la deja 500.000 de tone, deblocarea porturilor maritime ucrainene, să restabilească libertatea navigaţiei şi să permită trecerea navelor comerciale, a declarat Serhii Dvornik, membru al misiunii diplomatice a Ucrainei la ONU.

Aproximativ 400 de milioane de oameni din lume depind de aprovizionarea cu cereale din Ucraina, a mai spus diplomatul ucrainean. Înainte de invazie, Ucraina exporta 5 milioane de tone de cereale pe lună, ceea ce a scăzut în martie la doar aproximativ 200.000 de tone, în aprilie la aproximativ 1,1 milioane de tone, a mai precizat reprezentantul autorităților de la Kiev. 

În urma unui apel adresat Rusiei de secretarul general al ONU Antonio Guterres de a elibera exporturile de cereale ucrainene, aproximativ 80 de ţări au intervenit joi la reuniunea Consiliului de Securitate, exprimându-şi în mare parte îngrijorarea cu privire la riscul penuriei alimentare.

Citește și: Schimb de replici între Bogdan Aurescu și reprezentantul Rusiei la ONU, după acuzații că UE primește cereale la schimb pentru armament

În cadrul sesiunii de discuții, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel de trezire către Consiliul de Securitate, avertizând că foametea este în creștere din cauza secetei, a problemelor de distribuție și a conflictelor. Războiul din Ucraina adaugă acum o nouă dimensiune înfricoșătoare acestei imagini a foametei globale. Invazia vecinului său de către Rusia a pus capăt efectiv exporturilor sale de alimente, a precizat Guterres.

La rândul său, șeful Programului Alimentar al ONU, David Beasley, a precizat că într-adevăr, eșecul deschiderii acelor porturi din regiunea Odesa reprezintă declarație de război la adresa securității alimentare globale și va duce la foamete și destabilizare și migrație în masă în întreaga lume”, scrie NPR.

Ministrul de externe al Ghanei, Shirley Ayorkor Botchway, a spus că continentul african nu este străin de imagini îngrozitoare ale înfometării cauzate de conflict. Dar diplomatul a remarcat că, de obicei, conflictele îi afectează doar pe cei care trăiesc în zonele de război sau în apropierea acestora. „Astăzi, totuși, poate pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, vedem impactul unui conflict asupra securității alimentare în fiecare țară, în fiecare casă și asupra tuturor”, a declarat aceasta.

Recolta de cereale a Ucrainei va scădea în 2022

Recolta Ucrainei de cereale va fi mult mai redusă anul acesta decât în 2021, a anunțat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. Jumătate din terenul însămânţat cu grâu se află în zone unde se desfăşoară lupte intense sau sunt ocupate de forţele ruseşti.

„Recolta din acest an va fi mult mai redusă decât cea de anul trecut, dar încă vorbim de cantităţi mari. Nu vom putea evita faptul că vom avea pierderi mari la grâu”, a afirmat Mikola Solski la Stuttgart, înaintea reuniunii miniştrilor Agriculturii din G7 (principalele ţări industrializate din lume). Oficialul ucrainean se aşteaptă ca încă 30-40 milioane de tone de cereale să fie exportate, adăugând că Ucraina şi aliaţii trebuie să lucreze la încheierea blocadei porturilor de la Marea Neagră pentru exportul cerealelor, iar porturile de la Marea Baltică ar putea oferi oportunităţi logistice pentru exporturi.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ţara exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

Citește și: Bloomberg: Războiul din Ucraina provoacă probleme în aprovizionarea cu ulei de gătit şi agravează o posibilă criză alimentară mondială

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza invaziei rușilor

Directorul pentru Germania al Programului Alimentar Mondial din cadrul ONU a avertizat la începutul acestei luni că milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot fi livrate țărilor care au nevoie de ele din acuza invaziei militare a rușilor

Avertismentul oficialului vine în condițiile în care securitatea alimentară a unui număr mare de țări, mai ales din Africa, ar putea fi afectată serios de războiul din Ucraina și de faptul că exporturile de cereale au fost blocate.

Martin Frick a spus că în jur de 4,5 milioane de tone de grâu stau blocate în containere în porturile ucrainene, din cauza faptului că rutele comerciale au fost blocate de agresiunea militară rusească. „Aceste cereale nu pot folosite în aceste momente. Pur și simplu sunt blocate acolo”, declara Frick.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu ai lumii și un important exportator de porumb. În jur de 30 de milioane de tone de porumb și 25 de milioane de tone de grâu au fost recoltate în Ucraina în 2020, conform ONU.

Multe țări din Africa de Nord, de exemplu, sunt dependente pentru securitatea lor alimentară de grâul ieftin din Ucraina.

În ciuda abundenței de grâne din Ucraina, Programul Alimentar Mondial spune că de la începutul invaziei rusești a trebuit să furnizeze sprijin alimentar pentru 2,5 milioane de ucraineni, majoritatea în țară, dar și pentru mai multe sute de mii din Republica Moldova.

Citește și: Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia a desfăşurat pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...