Scandal în SUA: Cum a reușit un lunetist de 20 de ani să tragă asupra lui Trump? FBI: E „surprinzător” că nu l-a văzut nimeni

Data actualizării: Data publicării:
Grafică: locul în care s-a produs atacul armat asupra lui Trump.
Grafică: locul în care s-a produs atacul armat asupra lui Trump. Foto: Profimedia

În SUA a izbucnit un scandal după tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Doi senatori americani au cerut deja o anchetă pentru a afla cum a reușit un lunetist să ajungă pe o clădire din apropierea locului unde se desfășura mitingul. Și FBI a recunoscut că e „surprinzător” faptul ca nimeni nu a reușit să-l oprească pe atacator înainte ca acesta să tragă asupra lui Trump.

Doi senatori republicani din Comisia de securitate internă a Senatului au cerut o anchetă și o audiere cu privire la tentativa de asasinare a lui Trump.

Senatorul republican Josh Hawley din Missouri a scris pe X că această comisie „trebuie să investigheze această tentativă de asasinat și să ajungă afle cum a fost posibil acest lucru”, potrivit CNN.

Colegul său Rick Scott a cerut comisiei din Senat să organizeze o audiere cu privire la atacul armat înainte de 1 august, spunând că este „absolut de neiertat faptul că potențial asasin a avut o linie directă de tragere asupra fostului președinte și principalului candidat la președinția Statelor Unite."

„Comisia pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale (HSGAC) are o obligație față de poporul american de a cere răspunsuri de la Departamentul de Securitate Internă și Serviciul Secret al SUA cu privire la modul în care s-a întâmplat acest lucru și la ce măsuri sunt luate pentru a investiga această tentativă de asasinat, ca și pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus congresmanul din Florida.

De asemenea, la câteva ore după atac, Comisia de monitorizare din Camera Reprezentanţilor a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie.

„Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a spus comisia într-o declaraţie pe reţelele sociale.

Și FBI consideră „surprinzător” faptul că atacatorul a fost atât de aproape de a-și atinge ținta.

Kevin Rojek, șeful biroului FBI din Pittsburgh, a spus la conferința de presă din această dimineață că este „surprinzător” faptul că atacatorul a putut să tragă mai multe focuri de armă în timpul mitingului lui Trump din Pennsylvania.

Un reporter l-a întrebat: „Se pare că forțele de ordine au aflat doar când au fost trase focuri de armă. Asta e informața pe care o aveți?”

Rojek a răspuns: „Aceasta este evaluarea în acest moment”.

„Încă investigăm aparatul de securitate pe care Serviciul Secret îl avea în vigoare, pentru a afla ce întâmplat. Va fi o investigație lungă pentru a afla exact ce s-a întâmplat și cum a putut individul să aibă acces la acea locație”, a adăugat el.

Doi foști agenți ai FBI și-au exprimat de asemenea surprinderea că acoperișul pe care a urcat atacatorul nu a fost securizat, având în vedere cât de aproape era de scenă.

Autoritățile spun că acoperișul se afla la aproximativ 120-150 de metri de Trump.

Steve Moore, un agent special al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist, a declarat pentru CNN că acoperișul ar fi trebuit păzit.

Un alt fost agent FBI, Bobby Chacon, s-a declarat și el surprins că nimeni nu a securizat acel acoperiș, pe care l-a numit „locul perfect”.

„Este cea mai apropiată clădire cu o linie de tragere clară de locul unde era scena. Sunt șocat că nu aveau pe cineva pe acel acoperiș”, a spus Chacon.

Moore spune că se așteaptă la „schimbări drastice” în procedurile de securitate ca urmare a atacului, inclusiv extinderea perimetrelor și securizarea mai atentă a locurilor în care se desfășoară astfel de mitinguri.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri